Krigsveteran: Idrætsprojekt har ændret mit liv

Træning hitter hos veteraner og skal udbredes til soldater med psykiske skader, mener DIF.

Michael Sørensen fik kroniske smerter i ryggen efter sin udstationering i Afghanistan. Men et soldaterprojektets fællesskab og træning har givet ham livsglæden igen. (© PRIVATFOTO)

Det er intet mindre end fantastisk, at Danmarks Idrætsforbund vil udvide et rehabiliterende træningsprojekt til ikke kun at gælde veteraner med fysiske skader, men også veteraner med psykiske skader.

Det mener tidligere udsendt soldat i Afghanistan Michael Sørensen. Han har deltaget i soldaterprojektet siden 2011, hvor veteraner blandt andet træner en gang om ugen på Svanemølle Kaserne i København.

Michael Sørensen kom selv til skade i 2009, da hans køretøj ramte en vejsidebombe i Afghanistan.

Episoden betyder, at han i dag lider af kroniske smerter i ryggen, i højre hånd og i højre ben. Men rehabiliteringsprojektets træning og fællesskab har gjort det nemmere for ham at håndtere skaderne og få et ordentligt liv igen.

- Vi kan bruge hinanden på mange måder og sammenligne, hvad der virker mod skaderne. Det er jo ikke en typisk arbejdsskade at blive såret i krig. Det, at vi kan bruge hinanden som sparringspartnere gør, at vi kan løfte hinanden op på dårlige dage, siger han.

Det skal veteraner uden synlige skader nu også have mulighed for, mener DIF.

Idrætsforbundet vil udvide projektet til også at gælde mere end et par hundrede soldater med psykiske skader og har henvendt sig til Forsvarsministeriet og regeringen for finansiering.

Hos Michael Sørensen er der ingen tvivl om, at pengene er givet godt ud. For ham har soldaterprojektet ændret hans liv og givet ham livsglæden igen.

- Psykisk har det påvirket mig meget. Derfor er det fantastisk, at de nu også vil have psykisk sårede soldater med. Man får faste holdepunkter i hverdagen og noget at se frem til, siger han.