Krisemøde: Psykiatere slår alarm over Sundhedsplatformen

Mandag var der krisemøde blandt Region Hovedstadens psykiatere om et nyt it-system.

De psykiatriske hospitaler var de sidste hospitaler i Region Hovedstaden, der fik indført it-systemet Sundhedsplatformen. Men det giver store problemer, advarer psykiaterne. (Foto: © Thomas Nielsen, Scanpix)

En patient, der fik dobbelt så meget antipsykotisk medicin, som partienten burde, og selvmordstruede patienter, der forlader hospitalet på grund af for lang ventetid.

Det er nogle af de problemer, der har fået psykiaterne i Region Hovedstaden til at slå alarm over it-systemet Sundhedsplatformen. I går mødtes psykiaterne med ledelsen i Region Hovedstaden for at gøre opmærksom på de problemer, de oplever.

- Et eksempel er en patient, der har fået dobbelt dosis af den antipsykotiske medicin Leponex hen over en weekend. Det er en type medicin, der normalt skal overvåges med blodprøver og kontrol af hjertet. Patienten var nået at blive rigtig dårlig, da man opdagede, at dosissen i Sundhedsplatformen var fordoblet, siger psykiater, overlæge og formand for Overlægerådet i Region Hovedstadens Psykiatri, Gitte Ahle.

Et andet problem er ifølge psykiaterne, at de skal bruge for meget tid på at skrive journal:

- I psykiatrien beskriver vi patienterne meget nøje, vi kan ikke bare klikke nogle symptomer af. Vi er ikke uddannet til at skrive, så når vi selv skal gøre det, kommer det til at tage rigtig lang tid, og patienterne kommer til at vente. Vi risikerer, at selvmordstruede og farlige patienter ikke kan udholde at vente og forlader skadestuerne, siger Gitte Ahle.

Regionsdirektør i Region Hovedstaden Hjalte Aaberg opfordrer psykiaterne til at give Sundhedsplatformen mere tid.

- Jeg kan godt forstå bekymringen, for der er mange ting, der skal lægges om både teknisk og vanemæssigt. Men vi bliver fulgt hver måned af Styrelsen for Patientsikkerhed, og erfaringen er, at vi er kommet meget sikkert igennem den her transformation, og det regner jeg også med, at vi fortsat gør, siger han.

I forhold til Gitte Ahles eksempel på en patient, der fik en overdosis, peger han på, at det er umuligt at undgå fejl.

- Uden at tale problemerne ned, så sker der medicineringsfejl i det offentlige sundhedsvæsen hver dag, og noget af det, vi glæder os til med færdigimplementeringen af Sundhedsplatformen, er at undgå nogle af de fejl.