Krydstogtturisterne kommer: Havne planlægger at gøre plads til de helt store skibe

Over en million krydstogtgæster vil besøge Danmark i 2018, viser ny prognose.

Krydstogtskib ved Nordhavnen i København. Når en turist starter sit krydstogteventyr i København, tjener byen i snit 2.400 kroner, viser en rapport. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Det er populært som aldrig før at tage på krydstogt, og krydstogtturisterne har i høj grad fået øje på Danmark.

Det betyder, at de danske havne i 2018 kommer til at tage imod 1,1 millioner krydstogtturister, lyder vurderingen i en ny prognose fra Wonderful Copenhagen. Det er mere end nogensinde før.

- Danmark er "in" blandt krydstogtturisterne. Tyskerne har altid godt kunnet lide Danmark, englænderne tiltrækkes af danske tv-serier som Broen, og amerikanerne er blevet opmærksomme på Danmark, efter vi er blevet fremhævet i præsidentvalgkampen, vurderer krydstogtschef ved Wonderful Copenhagen Claus Bødker.

Langt størstedelen af krydstogtgæsterne kommer til at gå i land i København, men også i resten af landet vil man ifølge prognosen opleve en stigning.

I flere havne i Nordsjælland er man ved at undersøge muligheden for at udvide kajpladsene, så man i fremtiden kan tage i mod større krydstogtskibe.

I Helsingør drømmer man om at få besøg af de helt store skibe, siger havnechef Jesper Schrøder.

- Der skal laves et kajanlæg, der svarer til de skibe, der er mellem 300 og 350 meter lange. Krydstogtmarkedet er i kæmpe vækst, og hvis skibene skal have et sted at lægge til, må vi have faciliteterne til det, siger han.

Mens København er en såkaldt 'turn-around-destination', hvor krydstogtskibene vender rundt, så skal Helsingør være et mellemstop for de store skibe. Derfor er Jesper Schrøder heller ikke bekymret for, at de store skibe med 4.000 gæster er for voldsomme til Helsingør.

- Lige nu er det ikke noget problem. Hvis der pludselig kommer en masse mennesker flere gange om året, må man jo tage den derfra, siger han.

Krydstogtskibe giver prestige

Også i Hundested Havn er man ved at undersøge muligheden for at tilpasse havnen større skibe. Det er kun få år siden, det første krydstogtskib lagde til i Hundested, og det har været en stor gevinst for byen, mener Henrik Numelin, der er Operation Manager hos Visit Nordsjælland.

- Det har både en positiv effekt på detailhandlen, restauranter og museerne. I Hundested har det virkelig givet et skub, siger han.

Udover at krydstogtturisterne lægger penge, så er de også med til at løfte byernes image, mener Henrik Numelin.

- Det giver prestige for en by og en havn, at man kan bryste sig af at have så mange spændende ting, at folk kommer sejlende til fra andre steder af verden.

Wonderful Copenhagen regner med, at 875.000 krydstogtgæster besøger København og 100.000 lægger til i Aarhus i 2018, mens resten fordeler sig på Bornholm, Skagen og andre feriedestinationer.

Facebook
Twitter