Kvindemanglen breder sig til hovedstaden

Det er ikke kun i provinsen, at kvinder er en mangelvare. Tendensen spreder sig nu også til mange af hovedstadsområdets kommuner.

Kvinder er mere interesserede i uddannelse. Derfor flytter flere kvinder end mænd til hovedstaden, mener ekspert. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Det er ikke længere kun langt ude på landet, at der mangler kvinder. Kvindemanglen rykker nu også helt tæt på de store byer.

I mange kommuner i hovedstadsområdet er der nu 20 procent flere mænd mellem 20 og 29 år end kvinder, viser tal fra Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, Momentum.

Ifølge Niels Ulrik Sørensen, forskningsleder ved Center For Ungdomsforskning, er det uddannelsesmulighederne i storbyerne, der får flere kvinder end mænd til at flytte.

- Jo mere uddannelsesorienteret man er som ung, jo større sandsynlighed er der for, at man flytter til byerne. Da pigerne generelt tillægger uddannelse større værdi end drengene, er det ikke så underligt, at de er mere tilbøjelige til at flytte til byen, siger han.

Udviklingen betyder, at der nu er 13 procent flere kvinder i Københavns Kommune end mænd.

Niels Ulrik Sørensen peger også på, at drenge og mænd i højere grad føler sig integreret i de mindre byer, hvor fodboldklubben og andre ting er lige om hjørnet. Det er der blandt andet i Lyngby-Taarbæk og Gribskov, der er nogle af de kommuner, hvor forskellen er størst. I Lyngby-Taarbæk er der 27 procent flere mænd end kvinder. I Gribskov er det 26 procent.

Det kan 28-årige Søren Møller fra Lyngby godt nikke genkendende til. Han er opvokset i kommunen, og storbyen trækker ikke i ham.

- Der er ikke så mange mennesker som i København. Der er flere grønne områder og fodboldklubben ligger lige ved siden af. Så kan man hurtigt samle drengene og hygge lidt. Jeg skal ikke bo i København. Det er ikke lige mig, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.