Læg telefonen væk! Svømmeklubber kæmper med mobilglade forældre

Flere skilte, hyggeligere venterum og højtalerkald skal opdrage forældrene og sikre digital dannelse.

Det er svært at undgå mobiltelefoner - og dermed kameraer - i svømmehallerne, når forældre hyppigt bruger mobilen i ventetiden i svømmehallen, omklædningsrummet og i badeområdet.

Når dit barn skal til svømning, skal du slukke mobilen, lægge den i lommen eller helt lade den blive hjemme eller i bilen.

Det mener flere svømmeklubber i hovedstaden, som oplever, at forældre ikke overholder svømmehallernes mobilregler.

For forældrene har hovedet nede i mobilen i omklædningsrummet, ved bruserne og inde i svømmehallen, mens børnene svømmer.

Det oplever de blandt andre i svømmeklubben MK31 og Hovedstadens Svømmeklub.

- Forældrene står i omklædningsrummene og sågar i baderummene med deres mobiltelefoner, og når man konfronterer dem, får man mange gange det svar, at de bare står og sms’er. Men der er jo kameraer i telefonenerne, og det er det, der er problematisk, siger formand for svømmeklubben MK31 Tommy Jensen.

Skilte skal hjælpe

I mange svømmehaller er der skilte om, at mobiler er forbudt, men det bliver ikke overholdt af forældrene.

- Det er problematisk, for der er børn og unge i omklædningsrummene, og når de ser deres forældre med telefonerne, tænker de, at de også må. Og fra at børn tager et billede af et andet barn i omklædningsrummet, og til det eventuelt havner på et socialt medie, er der ikke langt, forklarer Allan Nyhus, formand for Hovedstadens Svømmeklub.

Efter en episode med en dreng, der blev fotograferet i omklædningsrummet, ville Tommy Jensen egentlig gerne bede forældrene om at aflevere deres telefoner ved indgangen, når de gik ind i svømmehallen, men det bliver for omfattende for klubben:

- Der er et spørgsmål omkring forsikring, fordi telefonerne kan blive stjålet, og hvis vi skal ansætte nogle til at stå for det her, så skal vi betale løn til dem, siger Tommy Jensen.

I stedet håber begge svømmeklub-formænd, at der kan skabes en kulturændring, så det går op for forældrene, hvor vigtigt det er, at de dropper mobilen i svømmehallen.

- Vi er nødt til at forklare forældrene, hvorfor det er vigtigt, at de ikke sidder med telefonerne fremme. Det er en snak om digital dannelse, og det er en vigtig snak at tage med forældrene og børnene, så vi er sikre på, at billeder ikke havner de forkerte steder, mener Allan Nyhus fra Hovedstadens Svømmeklub.

Når ventende forældre bruger deres inde i svømmehallen og i omklædningsrummene, gør børnene det også. Og det er et problem, for de fleste mobiltelefoner har indbyggede kameraer. (Foto: Mads Jensen © Copyright: www.fedefotos.dk / Mads Jensen)

Kommuner sætter ind: Skilte og højtaleropkald

Hos Københavns Kommune kender de godt til klubbernes udfordringer med forældrene – ligesom de også oplever, at mobilreglerne brydes i svømmehallernes ordinære åbningstider.

Derfor gør kommunen nu en indsats for at mindske mobilbrugen. Det skal ske ved at gøre skiltningen mere tydelig og gøre venteområderne mere attraktive.

Sådan ser et af skiltene ud, som er blevet sat op i svømmehallerne.

- Vi kigger eksempelvis på skiltning og på, hvordan vi kan informere på andre måder, for der er nok nogle, der ikke tænker over, at de bruger telefonen der, siger Steve Martinussen, sektionsleder i ejendomsdrift og service i Københavns Kommunes kultur – og fritidsforvaltning.

Han tror ikke, at det er en holdbar løsning at bede forældrene om at aflevere deres telefon, når de går ind i svømmehallerne.

- Det er lidt omsiggribende. Vi vil hellere henvise til der, hvor man må bruge sin telefon, fx i de forhaller, som vi er ved at renovere. Vi har ikke ressourcer til at gå den anden vej, siger Steve Martinussen.

Tiltagene og idéerne bliver godt modtaget af svømmeklubberne, som mener, det er vigtigt, at forældrene går foran som de gode eksempler:

- Det er en god ide at sørge for, at der kommer hyggelige steder at være for forældrene, hvor de kan bruge mobilen Det er en god vej at gå, siger Allan Nyhus.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter