Læger i opråb: 'Fødegangen i Roskilde risikerer reelt kollaps'

I et bekymringsbrev skriver lægerne, at de frygter, at de ikke vil kunne 'håndtere akutte situationer med den aktuelle bemanding.'

Det er et højt arbejdspres og mange opsigelser på fødegangen på Roskilde Sygehus, der nu får læger i Region Sjælland til at sende bekymringsbrev. (Foto: (© Grafik Nathalie Nystad) © (c) DR)

Flere læger slår nu alarm over forholdene på fødegangen i Roskilde.

Fødeafdelingen mangler nemlig så meget personale, at Overlægerådet og Yngre Læger i Region Sjælland har sendt et bekymringsbrev til ledelsen på sygehuset og i regionen.

I brevet skriver lægerne blandt andet, at de er bange for, at de ikke kan håndtere 'akutte situationer med den aktuelle bemanding'.

- Hvis ikke der er en læge til stede i Roskilde, så er det jo for eksempel ikke muligt at lave et akut kejsersnit. Og kan man ikke lave akut kejsersnit, så kan man slet ikke have fødsler, siger formand for Overlægerådet i Region Sjælland, Bjarne Hjaltelin.

Netop nu er 40 procent af jordemoderstillingerne og 60 procent af speciallægestillingerne på afdelingen ubesatte.

Og med travle sommermåneder i sigte frygter lægerne, at situationen kan ende i et reelt kollaps.

- Meget få ekstra opsigelser vil betyde, at der simpelthen ikke kan stilles med personale - herunder speciallæger - hver dag. Og det vil jo have den direkte konsekvens, at man ikke kan have fødende, siger Bjarne Hjaltelin.

Regionen erkender: Situationen er kritisk

Koncerndirektør i Region Sjælland Jesper Gyllenborg fastslår, at man fortsat kan være tryg ved at føde i Roskilde.

- Vi kommer ikke ud i en situation, hvor vi ikke kan foretage akutte kejsersnit. Hvis vi nærmer os noget i den stil, så er der taget yderligere initiativer forinden, siger han.

Men Jesper Gyllenborg anerkender, at situationen på fødeafdelingen er kritisk.

- Det har været og er fortsat svært at rekruttere både jordemødre og fødselslæger til området. Og så skal der desværre ikke så meget til, før at en afdeling, som i forvejen er skrøbelig, går til at være direkte ustabil, siger han.

Derfor arbejder ledelsen hårdt på at få besat de ledige stillinger, ligesom man nu og her har flyttet 45 fødsler fra Roskilde hver måned for at kunne sikre patientsikkerheden, siger han.

- Man kan være tryg ved at føde i regionen. Men desværre må vi se i øjnene, at vores serviceniveau ikke kommer til at være helt så godt, som vi gerne vil have det. Og det kan blandt andet betyde, at man kan blive tilbudt at føde et andet sted end oprindeligt planlagt, siger Jesper Gyllenborg.