Længere ventetid på støtte til handicapbil: Vibeke risikerer at vente i 45 uger

Det er utilfredsstillende, mener Danske Handicaporganisationer.

Vibeke Pagh med sin bil, som er årsagen til, at hun kan få en aktiv hverdag med masser af træning, besøg og indkøb til at fungere.

Det var en følelse af afsondrethed og isolation.

Sådan beskriver Vibeke Pagh, der lider af sklerose, tilværelsen, før hun fik tilskud til en handicapbil for ti år siden.

Men nu skal bilen skiftes ud, og derfor afventer hun igen svar på, om hun kan få støtte.

For man skal væbne sig med tålmodighed, når man søger om økonomisk støtte til en handicapbil.

Fra 2012 til 2018 er ventetiden på landsplan steget med 14 procent. Det svarer til, at man i gennemsnit skal vente 37 uger for at få afklaring om, hvorvidt man kan få støtte eller ej.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

I Hillerød Kommune, hvor Vibeke Pagh bor, skal man i gennemsnit vente 45 uger på at få afklaring fra kommunen.

Det bekymrer Vibeke Pagh. For hende er en bil helt afgørende.

På grund af sin sklerose sidder hun i kørestol. Uden sin bil kan hun ikke komme til fysioterapeut og fastholde en normal hverdag.

- Jeg har rigtig mange aktiviteter. Jeg går til træning og forsøger at vedligeholde den funktionalitet, jeg har tilbage. Så køber jeg selv ind og besøger mine venner. Det kan jeg kun, når jeg har en bil, siger hun.

Stor forskel på kommunerne

Ventetiden afhænger af, hvor man bor.

For der er nemlig rigtig mange uger til forskel i sagsbehandlingstiden fra den ene kommune til den anden.

I Vejle, Helsingør og Varde får borgerne den hurtigste sagsbehandling. Her tager det henholdsvis 14, 15 og 17 uger, før man får afgjort sin sag.

I den anden ende af skalaen ligger Herlev, Vejen og Fredericia, hvor man må vente i gennemsnit 72, 73 og 78 uger, før man ved, om man får tilskud til en handicapbil.

Den lange ventetid og den store forskel er enormt utilfredsstillende for borgerne.

Det mener Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.

- Kommunerne kan lære utroligt meget af hinanden, når der kan være så stor forskel; det er jo de samme regler og love, der gælder alle, så det undrer mig, at nogen er så længe om sagsbehandlingen, siger Thorkild Olesen og fortsætter:

- Det er helt afgørende for de her menneskers livskvalitet og hverdag, at de har en bil. Enten for at kunne komme på arbejde, eller hvis de skal bringe deres familie rundt, siger han.

Kritikken og rådet om, at kommunerne skal lære af hinanden, tager de til sig i Herlev Kommune.

Her måtte personer med et handicap i 2018 vente 72 uger på at få vished om, hvorvidt de kunne få støtte til en handicapbil.

Det er naturligvis beklageligt, siger centerchef for Sundhed og Voksne i Herlev Kommune, Christian Bartholdy.

- Det her har givet anledning til, at vi vil se på vores procedure og se mod andre kommuner, der gør det bedre, så vi kan få bragt vores sagsbehandlingstid ned, siger han.

Uvisheden er ubehagelig

Tilbage i Hillerød er Vibeke Paghs bil ved at være gammel, og derfor har hun behov for en ny. Men det skal hun vente i gennemsnit 45 uger på.

Netop den lange ventetid og uvisheden går Vibeke Pagh på.

- Jeg tænker jo på, hvad der skal ske, hvis jeg ikke får støtte til en ny bil, og hvad det betyder for min hverdag og frihed, forklarer hun.

For Vibeke Pagh er det ikke muligt selv at betale en ny handicapbil med alle de ændringer og justeringer, hendes handicap kræver.

- Jeg skal have en varevogn, hvor der er en rampe til min kørestol, og så skal jeg have automatgear og håndbetjent speeder og bremse, forklarer hun.

I Vibeke Paghs sag har det ikke været muligt for Hillerød Kommune at udtale sig, da der er tale om en konkret sag.

Men Hella Obel, der er sundheds- og ældrechef i kommunen, oplyser, at sagsbehandlingen blandt andet kan trække ud på grund af ventetid på nye lægeerklæringer, godkendelse fra politiet og nye vurderinger af, hvilke behov borgeren har for udstyr i bilen.

- Jeg kan ikke se, hvordan jeg skal have en hverdag uden en bil. Det er hårdt, at jeg udover at være handicappet også skal blive uselvstændig, siger Vibeke Pagh.