Læsehunde hjælper børn med at finde læselysten

En tålmodig hund ved siden af kan gøre det sjovt at læse. På mange biblioteker er der venteliste.

11-årige Signe Malene Pedersen læser højt for Oscar, der er uddannet læsehund. (Foto: © DR København, (c) DR)

Når bogstaverne hopper og springer foran øjnene, kan det være svært at finde glæden ved at læse. Men for mange børn bliver det lettere, når man får selskab af en rolig hund.

Det er erfaringen på en lang række biblioteker landet over, hvor man benytter sig af særligt uddannede læsehunde. Det er privatejede hunde, der sammen med deres ejere tilbyder et lyttende øre og hjælp med læsningen.

I Greve læser 11-årige Signe Malene Pedersen sammen med den australske shephard Oscar og ejeren Inge Thryde Stentzer. Hun synes, det er beroligende at have den store hund liggende ved siden af.

- Han lytter bare, og så er det meget hyggeligere at læse. Jeg får hjælp af Inge til de svære ord, men på en måde hjælper Oscar også, siger Signe Malene Pedersen.

Forløbet med en læsehund varer seks gange, hvor børnene læser højt for hunden mellem en halv og en hel time. Signe Malene Pedersen har gået til læsehund ad flere omgange, og hun føler, at hun er blevet en bedre læser af det.

- Da jeg startede, læste jeg ikke særligt godt og holdt mig til de helt nemme bøger. Nu læser jeg også nogle af de tykkere, siger hun.

Venteliste på læsehunde

Det er foreningen Læsehunde, der står bag tilbuddet om læsehunde. Aktuelt har den 72 aktive hunde, og interessen for at læse med dem er stor, fortæller Caroline Amalie Falkenberg, der sidder i foreningens bestyrelse og selv har en læsehund.

- Vi har rigtig mange tilmeldinger til de kurser, vi afholder, og vi har også mange børn på venteliste, siger hun.

Foreningen Læsehunde har netop fået 105.700 kroner af Egmont Fondens Spireprogram, og håbet er, at det kan få tilbuddet om læsehunde endnu bredere ud i hele landet, siger Caroline Amalie Falkenberg.

- Vi kan nok ikke komme ud på alle biblioteker, men vi vil rigtig gerne være i alle landets kommuner.

Hundeejerne deltager på frivillig basis med deres hund og tid til formålet. Det koster ikke noget for bibliotekerne eller børnene at få besøg af en læsehund. På laesehunde.dk kan man se, hvor der indtil videre findes læsehunde.