Lang venteliste på at tale med en jordemoder: Gravide Danielle søger råd i kirken

Alt imens gravide risikerer at vente i månedsvis på den første snak med en jordemoder, er flere kirker begyndt at tilbyde de vordende mødre samtaler og rådgivning.

Danielle Søndergaard er gravid i ottende måned med en pige, og som vordende mor har hun mange spørgsmål og bekymringer. (Foto: Danielle Søndergaard © (c) DR)

- Der er bogstaveligt talt højt til loftet i kirken, og man kan snakke om sine bekymringer – vil jeg elske mit barn, når det kommer ud af mig?

Danielle Søndergaard er gravid i ottende måned med en pige, og som vordende mor har hun mange spørgsmål og bekymringer.

Men i hovedstadsområdet risikerer gravide at vente i månedsvis på den første konsultation hos en jordemoder, og derfor har Danielle Søndergaard valgt at takke ja til et forløb i Sydhavn Sogn, hvor hun går til samtaler.

Sydhavn Sogn er blandt en af hovedstadsområdet kirker, som er begyndt at tilbyde de vordende mødre samtaler og rådgivning. De gravide mødes i grupper på op til fem deltagere, som snakker med en præst.

Initiativet til gravidsamtalerne startede i Sydhavn Sogn tilbage i 2014. Her har man nu haft over hundrede kvinder igennem forløbene, og flere andre kirker følger nu trop.

Ifølge sognepræst og initiativtager Helene Ferslev hænger den stigende tilslutning i høj grad sammen med de manglende tilbud i det offentlige.

- Jeg oplever en stigende frustration hos de deltagere, jeg har til gravidsamtalerne. De har en følelse af at blive ladt i stikken med den her meget store overgang til at skulle sætte et barn i verden, siger Helene Ferslev.

I Region Hovedstaden er der stor mangel på jordemødre, og på blandt andet Hvidovre Hospital har man derfor været nødt til at sløjfe de første konsultationer.

- Vi må prioritere jordemødrene til de akutte opgaver såsom fødslerne og de gravide, der fejler noget i graviditeten, siger Dorte Dahl, der er chefjordemoder på Hvidovre Hospital.

Kirken rummer de skæve spørgsmål

Danielle Søndergaards motivation til at tage ned i kirken var også, at der var lange udsigter til at få en samtale hos en jordemoder.

- Jeg kom først til jordemoder i uge 27, og derfor har jeg ikke kunne snakke med nogle andre, der også er gravide.

Og selvom kirken ikke kan tilbyde samme forløb som jordemødrene, så har Danielle Søndergaard været glad for samtalerne i kirken, fordi hun mener, at kirken kan rumme det hele menneske:

- I kirken er der plads til, at man kan tale om, hvordan man reelt har det. Og det er også okay at sige, at man faktisk ikke har det særlig godt med, at der vokser en baby inde i mig. Alle de identitetsspørgsmål er der plads til i kirken i forhold til hos en jordemoder.

Udover i Sydhavnen tilbyder man også samtaler i kirker i blandt andet Gentofte, Hvidovre og Albertslund.

Gravidsamtaler i kirken:

  • Samtalerne er som udgangspunkt bygget op over seks temaer: Graviditet, Det ufødte barn, Dig som mor, Familiedannelse, Fødslen og Livet med det lille nye barn.

  • Samtalernes formål er mentalt at forberede de gravide kvinder på livet med det lille barn og dermed tidligt at knytte at bånd til barnet.

  • Samtalerne foregår med op til fem deltagere.

  • Udover selve samtalen, så er der også blandt andet bøn og sang.

  • Alle samtalerne er fortrolige. Deltagere og præst har tavshedspligt.

  • Kilde: Folkekirken.dk

Facebook
Twitter