Lange ventetider på høreapparater: Christine måtte vente over et år

Ventetid på op til 121 uger kan betyde, at folk ikke kan passe deres arbejde eller gennemføre en uddannelse, mener Høreforeningen.

Maskinerne i laboratoriet på Center for Biomedicinsk Forskning (BRIC) på Københavns Universitet bipper med jævne mellemrum, når de forskellige prøver er færdige. Men 48-årige Christine Janssens, der arbejder som forskningsbioanalytiker i laboratoriet, hører dem aldrig. Hun er nemlig så hørehæmmet, at hun ikke kan høre maskinernes biplyde.

Christine Janssens har haft høreapparat siden hun var to år og får fornyet dem hvert tredje år, når de gamle begynder at svigte. Normalt er hørehæmmede berettiget til nye høreapparater hvert fjerde år, men da Christine Janssens høretab er meget omfattende får hun fornyet sine hvert tredje år. Men i sidste omgang måtte hun vente over et år på at få nye høreapparater. Og det gør det svært at leve et normalt liv med job, mand og to børn, siger hun.

- Når høreapparatet begynder at blive slidt, så må jeg arbejde meget mere for at forstå, hvad der bliver sagt. Jeg kan for eksempel ikke høre min familie eller brandalarmen derhjemme, siger hun.

Hun er langt fra den eneste, der har oplevet at vente længe på at få nye høreapparater. Flere steder i landet må patienter i øjeblikket vente i over et år på at få et høreapparat gennem hospitalerne. Det viser de seneste tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

I Region Hovedstaden risikerer hørehæmmede patienter at vente 60 uger på at få høreapparat, og i Odense, hvor situationen er værst er ventetiden oppe på 121 uger.

Ventelisterne bekymrer landsformanden i Høreforeningen, Majbritt Tobberup, for venteperioden kan være voldsomt hæmmende for patienterne.

- Det kan i værste fald betyde, at folk bliver depressive. Der er problemer med at fastholde folk på deres arbejde, og unge mennesker har svært ved at følge med på deres uddannelser, siger hun.

I Region Hovedstaden står omkring 3.000 patienter i øjeblikket på venteliste til at få behandling med høreapparat gennem Region Hovedstadens hospitaler.

Formanden for regionens Sundhedsudvalg, Christoffer Buster Reinhardt (C) erkender, at ventetiden langt fra er tilfredsstillende.

- Det er meget invaliderende for hverdagen for hørehæmmede patienter. Så jeg synes jo ikke, at det er i orden, at borgerne skal vente i op til et år, siger han.

Derfor vil politikerne frem mod budgetforhandlingerne for næste år arbejde på at finde penge til en engangsbevilling til hospitalerne for at nedbringe de aktuelle ventelister, ligesom man vil løfte hele området med flere forløb for høreapparatbrugere.

- Vi bliver nødt til at give engangsbeløbet for at komme af med puklen. Og så vil vi arbejde for at øge området med 2.000 ekstra forløb for at forhindre, at puklen vokser tilbage igen, siger han.

Det glæder Christine Janssens, at der nu bliver sat fokus på at få bragt ventetiden ned.

- Det vil være rigtig godt, hvis jeg kan nøjes med at vente et par måneder fremfor et helt år. For et helt års ventetid er meget opslidende, når man går rundt med nogle høreapparater, der ikke fungerer, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter