Langt flere patienter udredes på privathospital

I Region Hovedstaden er antallet af patienter, der sendes til privathospital for at blive udredt, mere end fordoblet.

En udredning kan blandt andet bestå af en MR-scanning, som det ses her. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Kan du ikke blive udredt på hospitalet inden for 30 dage, så kan du tage på et privathospital og blive undersøgt.

Det var der sidste år 5.555 patienter i Region Hovedstaden, der blev, viser tal fra regionen. Det er mere end dobbelt så mange som året før, hvor retten til at blive udredt på privathospital efter 30 dage blev udvidet til at gælde alle patienter.

Regionen er stadig ved at tælle op, hvad man har betalt for udredningerne, men indtil videre viser et samlet tal for både udredninger og behandlinger, at regionen har købt ydelser hos privathospitaler for 307 millioner kroner i 2017, hvilket er en stigning på 20 millioner kroner fra året før.

Hos Danske Patienter er direktør Morten Freil glad for, at patienterne har fået mulighed for at tage på privathospital, men det må ikke tage overhånd, mener han.

- Der er en grænse for, hvor stor en andel privathospitalerne kan udgøre, for vi skal passe på ikke at udhule det offentlige sundhedsvæsen. Regionens hospitaler skal jo også sørge for at udrede og behandle patienter akut, siger han.

Det er dog for tidligt at tale om en udhulning, når man i Region Hovedstaden sender 5.555 patienter til udredning, mener Morten Freil.

- Det er langt fra grænsen, og vi tror faktisk, at det er godt, at man har en lille privat sektor, der kan være med til at holde det offentlige sundhedsvæsen i ørerne og sikre, at man kan henvise videre i systemet, når det offentlige mangler kapacitet.

Privat tilbud giver allergipatienter ekstra ventetid

Muligheden for at tage på privathospital skal garantere, at alle patienter kan blive undersøgt inden for 30 dage. Men i realiteten er det ikke alle patienter, der nyder godt af garantien, oplever man hos Astma- og Allerforbundet.

I store dele af landet er der nemlig så få allergilæger, at patienter, der skal udredes for allergi, hverken kan få udredning til tiden i det offentlige eller private, siger vicedirektør hos Astma- og Allergiforbundet Anne Holm Hansen.

- I værste fald har patienter stået lang tid på venteliste til et offentligt hospital eller klinik, og så vælger de den private løsning, men der er heller ikke kapacitet, og så må de tilbage igen og bagerst i køen på den offentlige venteliste. Så har patienterne ikke meget glæde af at blive henvist til det private system.

Privat udredning giver dobbeltarbejde

En anden anke mod at sende patienter til udredning på privathospital kommer fra lægerne. Det er nemlig forbundet med dobbeltarbejde, når patienterne udredes ét sted og skal behandles et andet, siger overlæge på ortopædkirurgisk afdeling på Herlev-Gentofte hospital og formand for Dansk Selskab for Hofte- og Knæalloplastikkirurgi, Snorre Stephensen.

- Hvis patienten er udredt et andet sted, så vil det under alle omstændigheder kræve en ekstra konsultation hos mig, hvor jeg egentlig foretager det samme, som hvis de også var blevet udredt hos mig.

En stor del af de patienter i Region Hovedstaden, der udredes på privathospital, er ortopædkirurgiske patienter, der for eksempel skal have opereret et knæ eller en hofte. Og som læge vil man altid gerne møde patienten, inden man opererer, siger Snorre Stephensen.

- Når en patient er henvist til mig, kan jeg ved en enkelt konsultation klare alle forhold omkring udredning, vejledning og beslutning om, hvad der videre skal ske.

Region Hovedstaden har for nyligt afsat 20 millioner kroner til en række såkaldte garantiafdelinger, der skal nedbringe ventetiden på udredninger.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.