Ledige unge forsvinder ud af kommunens hænder

Når unge i Greve bliver tvunget til at arbejde for kontanthjælpen, vælger mere end halvdelen kontanthjælpen fra og forsvinder ud af det kommunale system.

Kravet om eksempelvis at skulle feje gader får mere end hver anden af Greves ledige under 30 år til at fravælge kontanthjælpen. (© DR)

Greve Kommune ved ikke, hvor de unge forsvinder hen, når de takker nej til kontanthjælp for at slippe for aktiverende nyttearbejde i kommunen.

Siden 1. september i år har Greve Kommune krævet, at de unge takkede ja til aktivering og kom i arbejdstøjet inden for 24 timer, hvis de ville modtage kontanthjælp.

Kravet har fået 60 procent af de ledige under 30 år til at vende i døren og droppe kontanthjælpen. Nogle begynder på en uddannelse eller finder arbejde, men en tredje gruppe risikerer at forsvinde ud af kommunens hænder uden at have job eller uddannelsestilbud.

Unge med problemer skal ikke bare skræmmes væk

Kommunen ser tiltaget som en succes, men professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen er uenig:

- Det er skræmmeeffekten, der virker, når man ikke ønsker den slags arbejde for at få kontanthjælp og derfor forsvinder ud af døren, men kommunen ved ikke, hvor de unge forsvinder hen, siger han.

Flemming Ibsen understreger, at hvis de unge bare sidder og venter på uddannelse eller arbejde, så er det fint, at de bliver sat i aktivering, mens unge med særlige problemer skal have hjælp til at komme videre i tilværelsen, hvilket kræver andre metoder end aktiveringen.

Kommune kalder lynindsats for en succes

I Greve Kommune kalder man det en succes, at de unge takker nej til aktiveringen og derfor fravælger kontanthjælpen, men man kan ikke garantere, at visse svage unge bliver tabt, når de ikke længere er i kontakt med kommunen.

- Dem, vi tilbyder lynindsatsen i vores servicekorps, er de stærkeste ledige, som er klar til uddannelse, men vi kan ikke være 100 procent sikre på, at nogle forsvinder ud af statistikken. Vi stiller dog altid op med rådgivning til de unge, siger direktør for Job og Socialservice, Peter Kjærsgaard Pedersen.

Kommunen kan indenfor 24 timer tilbyde de unge aktivering som modydelse til kontanthjælpen, og der er forsat mulighed for rådgivning, selvom man takker nej til aktiveringen og derfor ikke kan modtage kontanthjælp.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk