Lejernes Landsorganisation: Velhaveres børn bor gratis i hovedstaden

Udlejning af værelser i forældrekøb dækker børns boligudgifter, viser analyse fra Lejernes Landsorganisation.

Det er skidt for boligmarkedet, at børn i forældreejede leligheder bor gratis, når et værelse i boligen bliver lejet ud til andre, mener Lejernes Landsorganisation. (Foto: Mathias Løvgreen © Scanpix)

Børn af velhavende forældre kan stort set bo gratis i ejerbolig, mens Skat og andre unge betaler boligudgifterne, mener Lejernes Landsorganisation, som har analyseret markedet for forældrekøb i hovedstaden.

Undersøgelser og indicier peger på, at forældrenekøbene er udgiftsneutrale, fordi et værelse i København kan udlejes ud for 4000 kroner til 7000 kroner.

- Lige nu er der en giftig cocktail af, at det er muligt at leje værelser ud til høj pris via forældrekøbsordningen kombineret med boligmangel i København, siger direktør i Lejernes Landsorganisation, Claus Højte, og fortsætter:

- Det går ud over de unge mennesker, som ikke kan finde et sted at bo og som ender med at leje et værelse i en forældrekøbslejlighed.

Han vil have undersøgt, hvor stort et omfang udlejningen af værelser i forældrekøbte boliger er.

Det samme vil Ninna Thomsen (SF), der er social- og sundhedsborgmester i Københavns Kommune.

- Der er ingen grund til at skælde de forældre ud, der har den her mulighed. Men udfordringen er, at det presser priserne i vejret og gør det svært for dem med færrest penge at komme ind i København, siger Ninna Thomsen.

Hun peger på, at man kan ændre lovgivningen, så de mennesker der ejer lejlighederne også har bopælspligt. Desuden bør Københavns Kommune bygge flere boliger til unge.

Det synspunkt bakker Lejernes Landsorganisation op om.

- Man skal i virkeligheden sørge for, at der er nogle betalelige boliger, så de unge mennesker ikke behøver leje et privat værelse, siger direktør Claus Højte.

Hver fjerde københavnske ejerboliger er ejet af folk uden for kommunegrænsen.

Facebook
Twitter