Lille dyr sætter omstridt byggeri på pause: Politikere er overraskede

Modstandere af byggeriet glæder sig og vil fortsætte kampen.

Der bygges flere og flere steder omkring Amager Fælled, men nu sætter den lille vandsalamander en midlertidig stopper for byggeplanerne. (Arkivfoto) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

En lille padde har spændt ben for et af Københavns mest omstridte boligprojekter, byggeriet af boliger på Amager Fælled.

Det drejer sig om stor vandsalamander, der trods navnet ikke bliver mere end 10 til 16 centimenter lang. Dyret er nemlig fredet og beskyttet af både dansk lovgivning og EU-regler.

Blandt andet med den begrundelse har modstandere protesteret mod opførelsen af boliger på Amager Fælled - fordi opførelsen af boliger vil true den store vandsalamander.

Derfor har Planklagenævnet fastslået, at byggeriet skal indstilles øjeblikkeligt, mens sagen undersøges.

Afgørelsen overrasker Jonas Bjørn, som er politisk ordfører for Socialdemokratiet på Københavns Rådhus, der er blandt partierne bag aftalen om byggeriet.

- Jeg er overrasket over, at vi ikke kan fortsætte de ting, vi har sat i gang. Byggeriet er jo et af de mest veldokumentarede byggerier nogensinde i København, siger han.

Vil forsinke boliger

Og selvom Jonas Bjørn støtter, at sagen bliver undersøgt til bunds, kommer byggepausen også til at give udfordringer, siger han.

- Der er ikke nogen tvivl om, at det her kommer til at forsinke byggeriet, og det er jeg selvfølgelig rigtig ærgelig over. Både fordi det kommer til at koste nogle penge, så der er færre penge til finansiere metroen for. Men i høj grad også, fordi det kommer til at forsinke de her almenyttige boliger, siger Jonas Bjørn.

Afgørelsen overrasker også Mette Annelie Rasmussen, der er medlem af Teknik- og Miljørudvalget for Radikale Venstre.

- Det er i hvert fald en underlig situation, vi står i. Jeg tror ikke, der er nogen på Københavns Rådhus, der vil bygge i modstrid med de forskellige direktiver. Så derfor er jeg da noget overrasket over, at vi står i den situation, siger hun.

Klage på 100 sider

Til gengæld glæder man sig i Amager Fælleds Venner, hvor man har klaget over byggeplanerne.

Der er blandt andet blevet klaget over, at byggeriet vil påvirke et yngleområde for vandsalamanderen.

Aktivister har flere gange demonstreret mod byggeriet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

- Vi sendte en næsten 100 siders klage over det arbejde, der er blev lavet, siger gruppens talsperson Steffen Rasmussen.

- Vi er meget glade for, at vi ikke er de eneste, der synes, at der er et problem, siger han.

Afgørelsen er ikke endelig, men skal give nævnet mulighed for nærmere at undersøge de mulige miljøskader, som byggeriet kan forårsage.

Man forventer, at klagenævnet har truffet en endelig afgørelse inden udgangen af januar 2022.

Kommunalvalg i vente

I Amager Fælleds Venner er man parat til at fortsætte kampen.

- Vi skal fortsætte med at rejse debatten om naturen i København, og hvordan vi passer på den. Og generelt om hvad er det for en byudvikling, vi ønsker at have her i byen, siger Steffen Rasmussen.

Og måske kan gruppen få hjælp fra kommunalvalget i november, som kan få betydning for den videre sag, antyder den radikale Mette Annelie Rasmussen.

- Hele byggeriet på Amager Fælled, der gik både SF og Radikale ind i det forlig i et forsøg på at trække det i så grøn en retning som muligt, siger hun, men tilføjer så:

- Men spørger du mig personligt, om jeg helst vil undgå, at der helt bliver bygget på Amager Fælled, så er svaret jo et stort rungende ja.