Lise købte en lejlighed til sin datter: Dyrere forældrekøb ville ikke ændre noget

Forældrekøbere skal betale mere i skat, forslår De Radikale. Men det ville ikke have stoppet Lise Gerrild i at købe en lejlighed til sin datter.

Lise Gerrild købte en lejlighed til sin datter Marie Gerrild. (Foto: Kamilla Mærsk © (c) DR)

For de kommende studerende på de videregående uddannelser i de store studiebyer København, Aarhus, Odense og Aalborg er den svære boligjagt i fuld gang i disse dage.

Og for en del af dem bliver løsningen, at deres forældre køber en lejlighed til dem.

Men De Radikale foreslår nu, at de vil fjerne nogle af de skattefordele, der i dag er forbundet med forældrekøb. I stedet vil de bruge pengene på ungdomsboliger. Det bakkes op af SF, Enhedslisten, Alternativet.

Samtidig skal det være slut med at kunne videresælge boligen til sit barn med stor rabat, som man kan i dag.

Men det ville ikke have stoppet Lise Gerrild i at lave et forældrekøb til sin datter. Hun købte en lejlighed til datteren i Indre By i København

- Jeg er ret sikker på, at jeg havde købt lejligheden alligevel, selvom det var blevet dyrere. For mig er det vigtigt, at mine børn tager sig en uddannelse. Hvis det her er en måde, hvor jeg kan bidrage med det på, så er jeg tilfreds, siger hun.

Mange forældre gør brug af den såkaldte virksomhedsordning. Her opretter forældrene en udlejningsvirksomhed og lejer lejligheden ud til deres børn for på den måde at spare renteudgifter og ejendomsskatter.

Hvorfor skal jeg straffes for at hjælpe sine børn?

Men Lise Gerrild har svært ved at se idéen i at gøre forældrekøbene dyrere.

- Jeg er dybt uenig i de stramninger, som partierne lufter. Jeg forstår ikke, hvorfor man skal straffes, fordi man gerne vil hjælpe sine børn. For mig virker det som om, at politikerne vil straffe, fordi man har muligheden for at købe en lejlighed til sit barn, siger hun.

Datteren Marie Gerrild er meget glad for sin lejlighed, men hun er mest glad for, at hun skulle slippe for at lede med lys og lygte efter en lejlighed.

- Jeg føler mig utrolig priviligeret. Det har været dejligt, at jeg ikke har skulle ud på den berygtede boligjagt, siger hun.

Selvom Marie Gerrild føler sig priviligeret, så mærker hun, at hendes venner også er glade for forældrekøbet.

- Selvfølgelig kan der være lidt jalousi. Men jeg har taget en af mine rigtig gode venner med, som også er flyttet ind i lejligheden. Jeg ser ofte hos mine venner, at der er en forælder, der køber lejligheden, og så flytter der en eller to venner med ind. På den måde kan man hjælpe sine venner, siger hun.

Hvis det politiske forslag bliver til virkelighed, skal pengene gå til en ungdomsboligfond, der henover de næste ti år skal medfinansiere 20.000 ungdomsboliger - særligt i de store studiebyer som København og Aarhus.

Ifølge BL − Danmarks Almene Boliger, er der 10.000 lejligheder i Danmark, som er forældrekøb. Lejlighederne har en samlet værdi på 12,8 milliarder.

SKATTEFORDELE VED FORÆLDREKØB

  • De Radikale foreslår, at man fjerner to af de nuværende skattefordele, som forældrekøberne ofte benytter sig af.

  • Beskatningen af forældrekøb foregår igennem tre ordninger: De almindelige skatteregler for renteindtægter, en kapitalsafkastordning og en virksomhedsordning. Den mest benyttede er virksomhedsordningen, hvor forældrene opretter en udlejningsvirksomhed og lejer ud til deres børn og på den måde at spare renteudgifter og ejendomsskatter.

  • Når ens barn er færdig med at bo i lejligheden, kan man sælge den billigt til sit barn til en 15 procent lavere pris end den offentlige ejendomsvurdering - vurderinger, som i øjeblikket kan være langt under markedsprisen.

  • De Radikale foreslår et forbud mod at sælge under den offentlige vurdering.

Facebook
Twitter