Lokalpolitiker fortryder tale til Scientology-fest

- Jeg skulle have gået i dialog på en anden måde, siger SF's Klaus Mygind.

SF's socialordfører i Københavns Borgerrepræsentation talte om menneskerettigheder, da Scientology lørdag holdt åbningsfest for deres nye kirke ved Nytorv i det centrale København. (Foto: Scientology)

Da Scientology lørdag officielt åbnede deres nye kæmpe-kirke i Nytorv i det centrale København, var det med musik, taler og cirka 2.500 danske og udenlandske scientologer ifølge organisationens egne tal.

Blandt deltagerne var organisations overhoved, David Miscavage, der stod for indvielsen og holdt en tale for de fremmødte. Men blandt talerne var også et velkendt ansigt i københavnsk kommunalpolitik.

Klaus Mygind, der er tidligere gruppeformand for SF i Københavns Borgerrepræsentation og nuværende børne- og ungdomsordfører, var nemlig mødt op til festlighederne og talte om menneskerettigheder ude foran den nye kirke.

En beslutning han fortyder i dag, hvor han også er gået til tasterne på Facebook. Her slår han fast, at han ikke er medlem af Scientology eller er religiøs på andre måder.

Over for DR Nyheder uddyber Klaus Mygind, hvorfor han gik på talerstolen lørdag.

- Jeg accepterer, at der er forskellige livsformer og religioner, og jeg blev spurgt, om jeg ville holde en tale om menneskerettigheder, og det sagde jeg så ja til. Det skulle jeg ikke have gjort.

Ingen intention om at legitimere Scientology

SF-politikeren har efterfølgende mødt kritik af blandt andet Socialdemokratiets folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen ligesom ogsåJakob Hougaard, medlem af Socialdemokratiet i Københavns Borgerrepræsentation, kritiserer talen.

Klaus Mygind, dit billede figurerer lige nu på Scientologys hjemmeside, hvor der ikke står noget om, at du ikke er medlem. Hvad tænker du om det?

- Jeg tænker, at jeg ikke skulle have gjort det på denne her måde. Hvis jeg vil i dialog med Scientology og andre, så skal det ikke være en tale på en festdag. Det var ikke på nogen måde min intention at legitimere Scientology. Det var min intention at sige, at de skal overholde menneskerettighederne i vores by, og at jeg arbejder for gennemsigtighed og åbenhed i de forskellige organisationer i byen, siger han.

Hvad har du gjort dig af tanker om selve organisationen Scientology, inden du sagde ja til at deltage?

- Jeg har den holdning til Scientology, at hvis de skal være i København, så skal der være åbenhed og gennemsigtighed om deres organisation. Det sagde jeg i min tale, og det var mit klare budskab. Generelt kan jeg sige, at jeg kan respektere religioner, hvis de overholder menneskerettighederne, siger byrådsmedlemmet.

Du vælger først at skrive på Facebook tre dage, efter at Scientology har lagt dit billede op på sin hjemmeside. Hvorfor skal der gå så lang tid?

- Jeg har gået og spekuleret over det siden søndag, og så var jeg på arbejde hele dagen i går. Jeg opdagede først historien, da jeg var på vej i seng, og så skrev jeg på Facebook her i dag, siger han.

Klaus Mygind har siddet i Københavns Borgerrepræsentation siden 2009. Han er tidligere skoleleder på Blågårds Skole og arbejder nu med ledelse.

Scientology

  • Scientology er en nyreligiøs bevægelse, som blev grundlagt i 1954 af amerikaneren L. Ron Hubbard.

  • Læren trækker på flere traditioner såsom buddhisme, psykoanalyse og science fiction.

  • Scientologys grundlæggende idé er, at mennesket er et åndeligt væsen, som gennem en særlig form for terapi kan frigøre sig fra traumer og opnå erkendelse blandt andet af sin egen åndelige udødelighed.

  • Scientology er en af de mest omdiskuterede nye religiøse bevægelser i Vesten. Kritikere og tidligere medlemmer har beskrevet organisationen som en pengemaskine, og bevægelsen har været involveret i retslige tvister i flere lande.

  • Medlemstallet er stærkt omdiskuteret. Eks-medlemmer anklager Scientology for at overdrive antallet af medlemmer meget.

  • Scientology er ikke er anerkendt som trossamfund i Danmark

  • Kilde: religion.dk

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk