Madeleine står med enorm pilotgæld: Droneflyvning kan blive vejen til nyt job

Piloter, der har mistet deres arbejde under coronakrisen, får nu tilbud om at blive dronepiloter.

Madeleine Caroline Lindblad skal tage et dronecertifikat, efter at hun mistede sit job som pilot. (Collage: Mathias Jacobsen, Foto: Privatfoto)

Et job i skyerne har altid været drømmen for 31-årige Madeleine Caroline Lindblad. Hun har færdiggjort en uddannelse som pilot, men nåede kun at udleve sin arbejdsdrøm i tre år, før den pludseligt blev sat på pause.

- Jeg tænkte, at fly var fremtiden, og at det var en sikker branche at være i, siger hun.

Madeleine og hendes kæreste er begge piloter, men på grund af coronakrisen står de begge uden arbejde.

Hver især har de investeret omkring 750.000 kroner i deres job og uddannelse, og arbejdsløsheden har nu skabt en uholdbar situation for dem og deres lille datter.

- Vi har lige købt et hus for et år siden i Dragør for at være tæt på lufthavnen. Vi har en kæmpe boliggæld og selvfølgelig også vores uddannelsesgæld, så vores situation kan næsten ikke blive værre, siger Madeleine Caroline Lindblad.

Af samme grund har hun nu taget imod et kursus i droneflyvning, som måske kan lede til et nyt job.

Jobcenter tænker ud af boksen

Hos det særligt oprettede jobcenter i Kastrup Lufthavn, der skal hjælpe arbejdsløse fra flyvebranchen videre i nye job, tilbyder man typisk de tidligere piloter bus- eller lastbilskørekort. Det tilbud har Madeleines kæreste allerede taget imod.

Men nu har jobcenteret tænkt ud af boksen og også startet et samarbejde med en dronevirksomhed, der skal uddanne de ledige piloter til dronepiloter.

Kurset er et tilbud til de cirka 800 arbejdsløse piloter, der har base i Københavns Lufthavn. Og det har Madeleine Caroline Lindblad og 19 andre piloter altså foreløbigt takket ja til.

- Det lyder super spændende, og så har jeg i hvert fald certifikatet. Så kan det være, der er jobmuligheder på sigt, siger hun.

Madeleine Caroline Lindblad arbejdede i det danske charterflyselskab Jet Time, men blev opsagt, da selskabet gik konkurs på grund af covid-19. (Foto: (privatfoto) © (c) DR)

Så sent som i torsdags blev rejsevejledningerne opdateret, så myndighederne nu fraråder alle ikke-nødvendige rejser til hele verden på nær Norge og Grækenland.

Og intet tyder på, at flytrafikken bliver normaliseret foreløbig, vurderer Bo Hammer, der er jobcenterchef i Tårnby Kommune - herunder i Jobcenter CPH i lufthavnen.

- Horisonten for eventuelt at vende tilbage til luftfart har for mange piloter ændret sig. Det gør, at vi sammen med Dansk Pilotforening (fagforening for danske SAS-piloter, red.) har måttet finde på løsninger, som kan bringe dem over i andre brancher, siger han.

Ifølge Bo Hammer giver det god mening at omskole piloterne til netop dronepiloter, hvor der er gode fremtidsudsigter for arbejde.

- Droneflyvning er et af de områder, hvor der er efterspørgsel på arbejdskraft. Derfor har vi valgt at oprette det her kursus, siger Bo Hammer.

Droner er i rivende udvikling

Droneflyvning kan bruges til meget mere end flotte luftfotos. Blandt andet bruger forsikringsselskaber i stigende grad droner til at dokumentere skader, ligesom Øresundsbroen for nylig er blevet gennemgået for svagheder ved hjælp af droner.

De mange perspektiver gør ifølge Michael Svane, der er direktør for Dansk Industri Transport og Dansk Luftfart, droner til et rigtig godt felt at satse på.

- Hele droneområdet er i rivende udvikling, og vi kommer til at se droner på rigtig mange områder og i rigtig mange brancher, siger han.

Hos Flyvebranchens Personale Union, der organiserer 90 procent af piloterne i Danmark, anerkender formand Thilde Waast, at et dronecertifikat kan være en god løsning for nogle piloter. Men for de fleste vil det være uhensigtsmæssigt at bevæge sig langt væk fra flyvebranchen.

- Det er et tilbud om at uddanne sig væk fra det fag, som piloterne gerne vil være beskæftiget i, og som de har betalt mange penge for at uddanne sig til, siger Thilde Waast.

For Madeleine Caroline Lindblad er der ingen tvivl om, at hun helst vil vende tilbage til cockpittet, så snart hun kan.

- Både min og min kærestes overbevisning er, at vi kommer ud at flyve igen, men vi er nødt til at have en plan B, mens luftfarten står stille, siger hun.

Indtil flytrafikken igen er normal, kan Madeleine Caroline Lindblad også godt se fordele i at tage et dronebevis.

- Skal vi se lidt mere realistisk og økonomisk på det, så er jeg nødt til at gå ud og få et arbejde, der er lidt mere midlertidigt, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter