Mahi har betalt 8.000 kroner for en fodboldtræner til sin søn: Privat fodboldtræning vinder frem

Bekymrende tendens der går imod holdsporten, lyder det fra DBU.

11-årige Abhullah Aslani er blevet en bedre holdspiller af at træne alene med en professionel træner, siger hans far. (Foto: PRIVAT © Dr København)

Fodbold er en holdsport, men for stadig flere spillere foregår træningen på tomandshånd med en personlig træner. Individuel fodboldtræning er på vej frem blandt amatører langt nede i rækkerne og blandt helt unge spillere.

Sådan lyder det fra flere trænerfirmaer, klubber og DBU.

Hos virksomheden Fodboldinspirator.dk, der blev grundlagt for seks år siden, oplever ejer Michael Skjold Hansen, at interessen for individuel træning har taget fart det seneste halvandet år.

- De første fire år havde jeg gang i butikken, men det seneste halvandet år har der været lige så mange kunder som de første fire år tilsammen, siger han.

Hans yngste kunder er spillere i ti-års alderen. De kommer med et ønske om at blive så dygtige som muligt, oplever han.

- De er meget ambitiøse. Om ambitionen ligger hos spilleren eller forældrene er nok en kombination.

Også virksomheden Pro Defending oplever, at der er efterspørgsel på privat træning til amatører. Her har den tidligere professionelle fodboldspiller Kris Stadsgaard i løbet af et halvt år haft omkring 60 spillere i en-til-en-træning til en timepris på op til 900 kroner. Det er spillere på alle niveauer og helt ned i de yngste rækker, der kommer til ham.

- De yngste, vi har haft, er nogle på 7 år, mens de ældste har været omkring 50 år. Folk kommer med vidt forskellige ambitioner, nogle vil gerne på deres førstehold i serie fire, mens andre mangler selvtillid, siger han.

'Alle på holdet gør det'

En af de spillere, der har benyttet sig af personlig fodboldtræning, er 11-årige Abdullah Aslani, der spiller i Lyngby Boldklub 1921. Han har været til ti sessioner hos Pro Defending og haft en træner ude at observere en kamp, fortæller hans far Mahi Aslani.

- Han ville gerne selv, og jeg synes, det var en fin idé, så han kunne blive bedre. Med den personlige træner får han noget specifik forsvarstræning, som han ikke får, når han træner med sit hold.

Mahi Ashlani har givet 8.000 kroner for forløbet. Det er pengene værd, mener han.

- Det har givet ham enormt meget i forhold til at stå som forsvarer og i forhold til at kommunikere med sine medspillere. Det giver ikke mening at gøre det hele tiden, men jeg synes, det er fint at tage fire til fem træninger på en sæson.

Blandt Abdullah Aslanis holdkammerater er der en del, der har gjort brug af en privat træner, siger Mahi Aslani. Han mener ikke, det strider mod holdånden, at spillerne har deres egen træner ved siden af holdtræningen.

- Tværtimod synes jeg, det giver noget til resten af holdet, for han bliver bedre til nogle specifikke ting i forsvaret og lærer samtidig at blive en bedre holdspiller.

Skepsis hos DBU

Hos Dansk Boldspil Union er man anderledes skeptisk indstillet. Her kalder formanden for DBU København Christian Kofoed tendensen med private trænere blandt amatørerne for 'betænkelig'.

- Det harmonerer jo ikke særlig godt med foreningstankegangen. Men vi kan nok ikke undgå det i en tid, hvor individuel træning er på vej frem, og mange forældre gerne bruger mange penge og meget tid på, at deres bøn har det godt.

Han opfordrer klubberne til at tage kampen op med de private tilbud.

- Som foreningsidræt skal vi se på, om en mere formaliseret, individuel træning på toppen af holdtræningen er noget, klubberne skal tage op. Det vil jo så koste noget mere på kontingentet, men det er værd at se på, siger han.

Klub til forældre: Tænk jer om

Sådan et tilbud er man allerede på vej med i Lyngby Boldklub 1921, fortæller sportslig leder Karsten Stig Nielsen.

- Efter sommerferien introducerer vi et supplement til den ugentlige træning. Det bliver et tilkøb i form af specifik træning med maks otte spillere per træner og et 100 procent individuelt fokus.

Han synes ikke nødvendigvis, at det er problematisk, at spillerne henter råd og vejledning uden for klubben. Men han opfordrer forældrene til at overveje det grundigt.

- Hvis man skal lave et kontinuerligt forløb for spilleren, skal man overveje hvor mange mennesker, man får input fra. Det svarer lidt til at have fire matematiklærere i skolen, og det vil vi gerne tage en dialog med forældrene om og sige, at de skal tænke sig om, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter