Mandlige læger oplever krænkelser: ’Min overlæge sagde, at hendes underskrift kostede samleje’

Regionsrådsmedlem efterlyste krænkelseshistorier blandt mandlige læger. Så væltede det ind.

- Jeg har fået hundredvis af henvendelser, fortæller Jacob Rosenberg, der er overlæge og regionsrådsmedlem (K) i Region Hovedstaden. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

En overlæge der forsøger at true sig til sex, sygeplejersker der placerer hånden i skridtet på kollegaer, seksuel stønnen i telefonen og sexistiske vittigheder på stribe.

Det er bare et lille udsnit af de hundredvis af vidnesbyrd fra mandlige læger, som Jacob Rosenberg, der er overlæge og professor på Herlev Hospital og konservativt regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden, på få dage har samlet sammen.

Vidnesbyrdene er kommet efter, at han slog et opslag op i et lægeforum på Facebook, hvor han efterlyste mandlige læger, der har oplevet at blive seksuelt krænket.

- Jeg har fået hundredvis af henvendelser, både i selve tråden på Facebook men også i personlige meddelelser og på mail, fortæller han.

Jacob Rosenbergs fokus på krænkelse af mandlige læger, kommer efter længere tids debat om sexisme rettet mod kvinder.

Blandt andet stod flere hundrede læger i september bag et brev med vidnesbyrd om seksuelle krænkelser, og i 2018 startede flere kvindelige læger en større undersøgelse af sexisme blandt sundhedspersonalet.

Jacob Rosenberg har fået vidnesbyrd på mail, Facebook og gennem andre kanaler. (© (c) DR)

Med de mange nye vidnesbyrd ønsker Jacob Rosenberg at sætte fokus på, at MeToo-debatten burde handle mere om de krænkede og mindre om køn.

- Der bliver ikke snakket om, at mænd også kan blive krænket af kvinder. Det har ikke været et samtaleemne før. Jeg ønsker sådan set bare, at det bliver lige så naturligt at tale om det, som at tale om, at det er mænd, der krænker kvinder, siger Jacob Rosenberg.

Formand for Overlægeforeningen Lisbeth Lintz er ikke overrasket over, at der nu også kommer historier om krænkelser af mandlige læger frem.

- Det er helt uacceptabelt, og vi bliver nødt til at tage det op i alle enheder, i hver en afdeling, på hvert et sygehus eller hospital og i alle fem regioner og italesætte direkte, hvad det er for en adfærd, som vi synes er rimelig, siger hun.

Herunder kan du læse fem af de mandlige lægers vidnesbyrd, som Jacob Rosenberg har modtaget. DR har ikke haft mulighed for at efterprøve udsagnene, fordi de er bragt videre til os fra et anonymt lukket forum.

1

Opfordring til gynækologisk undersøgelse

En yngre mandlig læge, der er ny på afdelingen, kommer ind i et personalerum, hvor der sidder fem kvindelige sygeplejersker. Da han præsenterer sig, er der en, der udbryder:

- Du må da gerne lave gynækologiske undersøgelser på os!

2

Intet samleje – ingen underskrift

Jeg var reservelæge og skulle have godkendt mit ophold af den kvindelige uddannelsesansvarlige overlæge, før jeg kunne søge hoveduddannelse.

Hun var meget direkte i mælet og sagde, at hendes underskrift kostede samleje. Jeg troede først, at det var en joke, men hun mente det alvorligt, og det endte med, at jeg ikke fik hendes underskrift, da jeg ville ikke have sex med hende.

Jeg måtte søge til en anden afdeling, hvor jeg så fik den nødvendige underskrift.

3

Klemt op i en krog

Jeg var ansat på en afdeling på et hospital her i hovedstaden, hvor jeg havde været så uheldig at overse en vagt i vagtskemaet. Det medførte en meget streng tale under morgenkonferencen fra de ledende (kvindelige) overlægers side.

Efter konferencen følges jeg med skemalæggende og administrerende overlæge. Skemalæggende forlader os et øjeblik efter med en vrissen om, at det skulle koste mig rødvin at have snydt fra en vagt.

Jeg følges herefter med administrerende overlæge, der på et øde gangafsnit får mig mast op i en krog og siger, at vi må tale sammen om min samarbejdsvillighed. Der står jeg med hendes bryster klemt mod min nedre brystkasse og hendes mund lige foran min. Jeg stirrer ind i hendes ganske kønne brune øjne og spørger, hvad hun mener.

Jo, forklarer hun, jeg kunne jo bevise over for hende, hvor samarbejdsvillig jeg var. (...)

Jeg fintede mig ud ved at lade som om, jeg ville presse mig ud i den ene side, hvorefter hun lukkede helt af der, og jeg lynhurtigt roterede rundt om hende til den anden side.

Med en forfjamsket bemærkning om, at vi måtte tale mere om dette en anden gang, skyndte jeg mig ned ad gangen.

4

Støn i telefonen

Jeg er reservelæge og blev for nylig ringet op af en sygeplejerske på sengeafdelingen, som stønnede (seksuelt) i røret og bad mig komme op på afdelingen. Ret ubehagelig episode.

Jeg blev jo nødt til at gå derhen, men hvilket ansigt stiller man lige op her.

5

Et fast greb

Både jeg selv og flere af mine mandlige kollegaer har oplevet et fast greb om genitalierne af sygeplejersker ved afdelingens julefrokost.

Det forlyder, at nogle af sygeplejerskerne var mødtes forinden, havde drukket og diskuteret hvem af os, der var fuckable.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk