Mange forældre danner lokalforeninger efter demonstrationer

I 15 kommuner er mødre og fædre i gang med at bygge lokale afdelinger af forældreforeningen FOLA op.

Forældrene i Vallensbæk fik mod på at starte en forældreforening efter, at de havde stået for en vellykket demonstration foran Vallensbæk Rådhus. (Foto: PRIVATFOTO © dr)

Tusindvis af forældre gik i foråret på gaderne i protest mod forholdene i daginstitutionerne.

En af dem var Louise Midjord fra Vallensbæk, der er mor til tre. Hun havde aldrig før været til demonstration.

Men efter hun havde set en DR-dokumentaren ”Hvem passer vores børn”, følte hun, at hun måtte gøre noget. Hun gik derfor selv i gang med at arrangere en protest i hjembyen Vallensbæk.

- Min datter skulle starte i vuggestue, og jeg blev meget bekymret for, om der var nok hænder til hende. Jeg havde aldrig demonstreret før og var faktisk helt blank på det, fortæller Louise Midjord og fortsætter:

- Men da der dukkede 400 mennesker op til vores demonstration, var det bare helt fantastisk. Det gav den fedeste følelse.

- Det var en superfed oplevelse, at der var så mange, der dukkede op, siger Louise Midjord om demonstrationen den 6. april 2019. (Foto: (privatfoto))

Holde presset på politikerne

Både Louise Midjord og de tre andre arrangører ville gerne holde fast i presset på politikerne i Vallensbæk. Derfor besluttede de sig for at danne en lokal forældreforening.

- Vi vil gerne sætte børnene på dagsordenen her i kommunen, så det ikke kun er noget, man taler om på Christiansborg, men også noget man kigger på lokalt, siger Louise Midjord, der nu er formand for Vallensbæk Forældreorganisation.

Louise Midjord er ikke alene om at forvandle græsrodsengagement til organiseret arbejde.

I 15 kommuner landet over, er mødre og fædre i gang med at bygge lokale afdelinger af forældreforeningen FOLA op, og flere steder er bestyrelserne konstitueret og på plads.

- Vi er enormt glade for at få så mange nye lokale forældreorganisationer, fordi det betyder, at vi lokalt kan få meget mere indflydelse. Det er lige der, vi faktisk kan gøre en forskel for børnene og deres liv i dagtilbuddene, siger Signe Nielsen, der er formand for FOLA.

Stigning er en overraskelse

Det blomstrende foreningsengagement hos småbørnsforældrene er et særsyn.

Før demonstrationerne var der tre lokalforeninger i hele landet, og på få måneder er altså 15 foreninger skudt op.

- Det har været noget vi har kæmpet for i mange år, og det har været svært at få forældrene til at organisere sig. Derfor er det en kæmpestor overraskelse for os, at det er gået så stærkt, siger Signe Nielsen.

Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kalder tendensen usædvanlig.

For tidligere har man kun set forældre organisere sig kortvarigt, når der var besparelser på vej i kommunerne, hvorefter protestgrupperne er gledet fra hinanden igen.

- Derfor er det anderledes, når man laver en mere permanent organisation, som løbende over en årrække kan lægge pres på politikerne, siger Roger Buch.

Han mener, at politikerne og forvaltningen nemlig har bedre mulighed for at samarbejde med bevægelsen, når den er organiseret med en formand og bestyrelse.

I pædagogernes fagforening BUPL glæder de sig også over de nye forældresammenslutninger, og her er holdningen, at de nye foreninger kan blive en god kommunalpolitisk magtfaktor.

- Det lover rigtig godt for at kunne vedligeholde og fastholde presset på det nødvendige i at have ordentlige betingelser for vores børn og dermed også nogle ordentlige normeringer, siger Michael Egelund, der er formand for BUPL Storkøbenhavn.

Politiker: De kan give os gode input

En af de kommuner, der nu får en ny forældreforening, er Vallensbæk.

Formanden for Børne- og Kulturudvalget, Morten Schou Jørgensen (K), ser foreningen som en god ny lokalpolitisk spiller i Vallensbæk.

- De vil komme med nogle gode input, som vi kan bruge og arbejde videre med. Så jeg hilser dem velkommen, siger Morten Schou Jørgensen.

I Vallensbæk har forældreorganisationen allerede haft indflydelse på lokalpolitik.

Politikerne havde nemlig besluttet sig for, at skoledagen for de mindste ikke skulle forkortes, som regeringen ellers havde besluttet.

Men efter Vallensbæk Forældreorganisation gik ind i sagen, skiftede kommunalbestyrelsen mening.

- Det føles godt, at vi faktisk har en stemme. At man bliver hørt som organisation. Når man har FOLA bag sig, har man en bemyndigelse, man ikke havde tidligere, siger Louise Midjord.

Hun står med 1-årige Mia på armen, som til oktober begynder i vuggestue. Det bekræfter hende i, at det var en god ide at starte en forældreforening.

- Jeg lukker ikke mine øjne længere. Jeg vil hellere kæmpe for de forbedringer, der efter min mening er plads til, siger Louise Midjord.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk