Klinikken har lukket for tilgang.
Dén besked får man på samtlige lægepraksisser i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune.
Det betyder, at 100 borgere for to uger siden ikke havde en læge – og det har nu fået Praktiserende Lægers Organisation (PLO) til at opfordre alle praktiserende læger i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune til at tage patienter ind i deres praksis, selvom de har lukket for tilgang.
- Det er en alvorlig situation, for det betyder, at patienter, der tilflytter Københavns Kommune eller som ønsker at skifte læge, ikke kan finde en læge inden for en rimelig afstand, og det er et stort problem, siger Karin Zimmer.
Uholdbar løsning
Flere af de borgere, der har stået uden læge, er nu blevet taget ind af de læger, der ellers har lukket for tilgang. Men det er ikke en holdbar løsning, siger Karin Zimmer.
- Der skal nogle andre løsninger til, og det håber jeg – set i lyset af de her akutte problemer, vi har haft over sommeren – at man vil være meget opmærksom på, både regioner og kommuner, at der altså skal mere til nu, hvis vi skal kunne løse det her, siger hun.
Og det er ikke kun Karin Zimmer, der er bekymret for, at den her nye løsning ikke vil være holdbar på sigt. Hos Danske Patienter har man allerede fået meldinger om, at der ikke altid er nok tid til patienten under konsultationer med den praktiserende læge.
Dét problem frygter man vil blive endnu større, hvis man åbner for flere patienter hos læger, der allerede har lukket for tilgang.
- Det er uholdbart, og det er ikke forsvarligt på den lange bane, at man skal til at løse lægemanglen ved, at læger skal tage flere patienter ind, end de rent faktisk har plads til, siger Morten Freil, som er direktør i Danske Patienter og fortsætter:
- Det kommer jo til at betyde, at der bliver mindre tid til den enkelte patient.
Ifølge Flemming Pless, der er formand i Sundhedskoordinationsudvalget i Region Hovedstaden, er der dog ingen grund til frygt for patienterne.
- Om der vil være en læge, som passer på én; ja, selvfølgelig vil der det, fordi hvis ikke der er nye læger, der vil nedsætte sig, eller hvis de nuværende siger: "Jamen vi kan ikke rumme mere", så bliver vi nødt til at kigge på regionsklinikker, så bliver vi nødt til at kigge på andre løsninger. En regionsklinik er en lægepraksis, der drives af regionerne ved hjælp af eksempelvis pensionerede praktiserende læger.
Mindre tid til patienterne
Én af de læger, der har sagt ja til at rumme flere patienter, er praktiserende læge Esben Krogh Hall-Andersen. Han er en af dem, der allerede havde meldt lukket for patienttilgang flere måneder før, at han fik mailen fra PLO, der opfordrede ham til at tage flere patienter.
For ham var det netop ansvaret over for patienterne, der fik ham til at sige ja til at få flere patienter.
- Jeg følte ikke, at vi egentlig havde plads til flere patienter i vores lægehus, men som læger føler vi et fagligt ansvar, når der pludselig står så mange uden læge, og derfor sagde vi ja til at tage 30 patienter mere, siger Esben Krogh Hall-Andersen.
Og selvom 30 patienter ikke umiddelbart lyder af meget, så kan det få konsekvenser for den tid, lægerne har til den enkelte patient.
- Det kan jo betyde, at man som patient kan opleve, at ens læge har mere travlt end normalt, og at man derfor får mindre tid med lægen, end man gerne vil have haft, siger praktiserende læge Esben Krogh Hall-Andersen.
På landsplan er det næsten 70 procent af de praktiserende læger, der har lukket for patienttilgang.