Mange tilflyttere står bagerst i køen til vuggestue og børnehave

Flere kommuner viderefører ikke anciennitet fra ventelisten i den ene kommune til den nye.

Charlotte Ruge flyttede med mand og søn fra Nørrebro i Københavns Kommune til Tårnby sidste år. Og så røg de ned ad ventelisten til daginstitution.

Hvis du som småbørnsfamilie overvejer at flytte til en anden kommune i hovedstadsområdet, skal du forberede dig på, at dit barn kommer bagerst i køen til vuggestue og børnehave.

For i flere kommuner kan du ikke få den anciennitet med fra ventelisten i den ene kommune til ventelisten i den nye kommune.

Det viser en undersøgelse af en række kommuner, som DR P4 København har foretaget.

En af dem, der ikke kunne tage ancienniteten med, er Charlotte Ruge, som sammen med sin mand og søn flyttede fra Nørrebro i Københavns Kommune til Tårnby sidste år.

- Vi ringede til pladsanvisningen for at høre om de institutioner, vi gerne ville have, men oplevede, at vi var røget ned ad listen, siger Charlotte Ruge.

- Børn født i kommunen har fortrinsret, og vi ønskede egentlig bare at blive sidestillet og ikke blive andenrangsborger i kommunen, siger hun.

I Tårnby erkender man, at tilflytterne prioriteres efter de borgere, der bor i kommunen i forvejen.

Det forklarer sekretariatschef i børne-og kulturforvaltningen og chef for pladsanvisningen i Tårnby Kommune Morten Svan.

- De, der bor i Tårnby, er dem vi først og fremmest vil sikre en placering på ventelisten, siger han.

Høje-Taastrup har de samme regler, og her handler det i høj grad om økonomi, siger Kurt Scheelsbeck, formand for kommunens institutions- og skoleudvalg.

- Så skal der fra dag ét være et tilbud til den pågældende, og det vil alt andet lige koste penge, siger han.

Og det ville gå ud over normeringen i institutionerne, mener han.

- Vi vil hellere sikre en bedre normering end de fleste kommuner, og det tror jeg, de fleste tilflyttere vil kunne forstå, siger han.

Forældre risikerer at blive stavnsbundet

I Forældrenes Landsforening, Fola, mener formand Signe Nielsen, at kommunerne burde sidestille tilflytterne med de børnefamilier, der bor i kommunen i forvejen.

- Det mener jeg, fordi man som familie ikke skal stavnsbindes, fordi man har fået børn. Og det bliver man jo, hvis man ikke kan flytte og få en plads til sit barn. For så har man jo ikke lyst til at flytte, siger hun.

Signe Nielsen frygter, at flere forældre vil blive presset til at vælge private tilbud, hvis de ryger bagerst i køen, når de skifter adresse til en anden kommune.

- Jeg kan forestille mig, at flere familier vil vælge privat, fordi man kan komme ind fra starten, eller at man ender med at skulle tage imod en garantiplads, som ligger enormt dårligt for familien, så barnet skal skifte plads igen og på den måde får en turbulent start.

I Roskilde kan du tage ancienniteten med

Det er dog ikke alle kommuner, der som Tårnby og Høje-Taastrup lader tilflyttere starte forfra på listen. I Roskilde Kommune tager man sin anciennitet med.

- Det har vi valgt at gøre, fordi vi gerne vil byde nye borgere velkommen og ikke stille dem ringere, blot fordi de flytter til en anden kommune, siger Jette Henning, som er formand for Skole- og børneudvalget i Roskilde Kommune.

- Hvis du har et par, som kommer fra Jylland og flytter til Roskilde og ikke kan få deres anciennitet med, så skal de vente tre måneder, før de kan få deres barn i et dagtilbud, og det er ikke en holdbar løsning, siger hun.

I hovedstadsområdet er det - udover Roskilde Kommune - kun Lyngby-Taarbæk og Lejre, der sidestiller tilflyttere med dem, der har født deres børn i kommunen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk