Mangel på pædagoger: 'Vi søger og søger, men der er kun uuddannede'

I hovedstadsområdet kan man ikke finde pædagoger til to ud af fem opslåede stillinger.

I Rosenborg Frihavns Børnehave i København har de siden januar søgt to uddannede pædagoger uden held. Foto: Christian Michael Hansen

Rosenborg Frihavns Børnehave i København er et af de steder, der lige nu mangler pædagoger. Senere i dag skal nogle af forældrene til demonstration foran Christiansborg for at sætte fokus på børns trivsel og råbe politikerne op.

Siden januar i år har børnehaven af flere omgange søgt to pædagoger, men de har ikke kunnet besætte stillingerne.

- Vi søger og søger, men det er stort set kun uuddannede, der svarer. Når der endelig kommer en pædagog ind til samtale, så har de ofte fundet et andet job, før vi kan nå at sige ja til dem, fortæller Mark Ølting Jensen, der er pædagog og tillidsrepræsentant i børnehaven.

Pædagog Mark Ølting Jensen oplever store problemer med at skaffe uddannede kollegaer. (Foto: © Christian Michael Hansen)

Rosenborg Frihavns Børnehave har derfor været nødt til at ansætte to uuddannede medarbejdere for at have nok voksne til at passe på børnene. Det er forældrene glade for, men problemerne med at rekruttere pædagoger i hovedstadsområdet bekymrer.

- Jeg tænker, at det virkelig kan blive et problem på den lange bane for børn, hvis ikke de får den opmærksomhed og den støtte, de har brug for. Det skulle jo gerne være udgangspunktet for at komme godt videre i skolen, siger Marie Linde Husby, der er mor til Oskar, der går i børnehaven.

Marie Linde Husby afleverer sin søn Oskar i børnehave. (Foto: © Christian Michael Hansen)

Rosenborg Frihavns Børnehave er dog langt fra den eneste institution, der har problemer med at ansætte pædagoger. Samme tendens ses i hele landet. Værst ser det ud i hovedstadsområdet. Det viser den nyeste rapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Børns trivsel

Der er endnu ikke er lavet danske studier, der viser, om det påvirker børn, hvorvidt personalet er uddannet eller ej. Ser man derimod på internationale studier, peger de på, at uddannet personale er den vigtigste faktor for at sikre børns trivsel i daginstitutioner.

Det fortæller Charlotte Ringsmose, der er professor ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet.

- Det er vigtigt, at det er uddannede voksne, fordi det betyder noget for børns udvikling, at man forstår den måde, de tænker på, så man bedre kan støtte dem, siger hun.

Charlotte Ringsmose er professor ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet. Hun fortæller om vigtigheden af uddannet personale i børnehaver og vuggestuer. (Foto: © Christian Michael Hansen)

Hun understreger, at det særligt kan gå ud over de mest udsatte børn, hvis der ikke er voksne omkring dem, der har den rigtige faglige forståelse. Samme betragtning har pædagog Mark Ølting Jensen.

- Hvis man ikke er uddannet pædagog, har man bare ikke det samme faglige fundament, som vi pædagoger har, når det kommer til at underbygge børns følelsesliv, lære dem at danne relationer eller spotte mistrivsel, siger han.

Varmt valgemne

Senere i dag skal Marie Linde Husby sammen med andre forældre, pædagoger, lærere og børnepsykologer til demonstration på Christiansborg for at sætte fokus på børns trivsel.

Til demonstrationen kommer flere politikere også, og spørgsmålet om lige netop manglen på pædagoger skaber debat.

Socialdemokratiet var tidligere på ugen ude at sige, at de vil afsætte ekstra penge til løn til offentligt ansatte. I deres udspil skal midlerne udgøre tre milliarder kroner om året i 2030. Her blev pædagoger også nævnt.

- Vi har brug for, at flere søger ind på uddannelserne, så det har vi sat en masse kul på. Og så har vi jo også lagt op til, at vi skal tale om løn og arbejdsvilkår, siger Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der er Børne- og Undervisningsminister.

Fra Venstre lyder det, at de vil afsætte 600 millioner kroner til at løfte pædagog- og sygeplejerskeuddannelserne for at gøre det mere eftertragtet at uddanne sig indenfor de to fag.

- Selvfølgelig spiller løn og arbejdsvilkår en rolle, men jeg tror også, at det betyder rigtig meget, hvad det er for en kvalitet, man møder på den uddannelse, som man overvejer at søge ind på, siger Sophie Løhde, der er politisk ordfører fra Venstre.