Mangel på vikarer i ældreplejen over sommeren: Vagtplaner kan ikke gå op

Det får konsekvenser for borgerne, lyder det blandt andet fra hjemmeplejen i Gladsaxe.

Flere plejehjem i hovedstadsområdet melder om mangel på vikarierende plejepersonale henover sommeren. Problemet er landsdækkende, siger ekspert. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)

Der mangler personale på daglig basis.

Sådan er virkeligheden i hjemmeplejen i Gladsaxe Kommune her henover sommeren.

De vikarer, de har brug for, kan nemlig ikke findes, eller også aflyser de på dagen grundet travlhed.

Det fortæller Anne Christensen, der er leder af hjemmeplejen og de midlertidige plejepladser i kommunen.

- Det betyder, at vi ikke kan levere den hjælp og personlig pleje, som vi gerne vil. Medarbejderne kan ikke løbe stærkere, og vi bliver nødt til at sortere i primært de praktiske opgaver, fortæller hun.

Situationen i Gladsaxe er langt fra enestående.

DR har været i kontakt med en række plejecentre i hovedstadsområdet, der melder om samme problemer.

Samtidig er det ifølge Heidi Hesselbjerg Lauritzen, der er forsker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd VIVE, en landsdækkende tendens.

- Der er stor mangel på hænder, og det er ikke kun vikarer, men også fast personale. Det er omkring hver anden rekruttering, der er forgæves, eller som bliver besat af folk uden de fornødne faglige kvalifikationer, siger hun.

I Gladsaxe understreger Anne Christensen, at de ansatte gør alt, hvad de kan, og at borgernes personlige pleje har førsteprioritet.

Men på grund af de manglende vikarer bliver besøgene hos de ældre kortere, rengøring bliver udskudt og de ansatte må aftale med borgeren, hvad der er mest nødvendigt.

- Det får selvfølgelig nogle helt konkrete konsekvenser for borgerne. Vi kan være så pressede og underbemandede nogle enkelte dage, at vi må lave en faglig prioritering. Det betød i sidste uge, at der var nogle borgere, der ikke kom ud af sengen i løbet af en dag, lyder det fra Anne Christensen.

Må tilbyde ufaglært hjælp

Vikarvirksomheden Carelink Vikarbureau er en af de virksomheder, der hjælper plejecentre og hjemmeplejen, når der mangler personale.

Direktør Brian Rosenberg fortæller, at bureauet for tiden dagligt kæmper med at finde personale nok. Han forklarer, at de vikarer, som virksomheden har tilknyttet, ofte er faglært sundhedspersonale, der vikarierer ved siden af deres fuldtidsarbejde.

I år har vikarerne dog ikke meget ekstra tid, fordi de i forvejen tager ekstra timer i deres faste job på grund af de generelle rekrutteringsproblemer i branchen.

- Der mangler jo sundhedsfagligt personale, så udfordringen er ikke nødvendigvis vikarer, men at der generelt mangler medarbejdere. Det er jo dem, der allerede har et job, som vi også bruger normalt, forklarer han.

Det manglende personale har fået Carelink Vikarbureau til at øge deres egen rekrutteringsindsats. Samtidigt forsøger de at finde ufaglært personale, som kan hjælpe den pressede ældrepleje.

- Vi tilbyder vores plejecentre ufaglært personale, og det er jo ikke altid, de kan bruge dem, men nogle gange kan de, når de er pressede nok. Så vi forsøger at hjælpe dem, så godt som vi overhovedet kan, men vi kan jo ikke trylle, siger han.

Ny ældrelov på vej

Anne Christensen, der er leder af hjemmeplejen i Gladsaxe Kommune, tror ikke, at situationen bliver meget bedre efter sommerferien, når alle er tilbage.

Hun frygter, at det manglende personale er et generelt problem, som vil fortsætte også efter ferien.

- Det er klart, at sommerferien er en spidsbelastningsperiode, men jeg tror, at problemet er kommet for at blive. Vi mangler faste medarbejdere på hele ældreområdet, siger hun.

Samme bekymring deler forsker Heidi Hesselbjerg Lauritzen fra VIVE.

Hun understreger, at der kommer omkring 150.000 flere behandlings- og plejekrævende ældre frem mod 2030.

- Man skal ikke kigge særlig dybt i krystalkuglen for at se, at det ser dystert ud. Lige nu kan man hverken rekruttere nok hænder ind i uddannelsen, og vi er heller ikke gode nok til at fastholde de medarbejdere, der er fagligt kompetente. Det kræver snarere politisk handling i går end i morgen, siger hun.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) påpeger at vikarmanglen er et alvorligt problem. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Social- og Ældreminister Astrid Krag (S) ser med alvor på situationen.

Hun fortæller, at regeringen på den korte bane har afsat midler til, at man kan ansætte 1.000 flere medarbejdere i ældreplejen. Ligeledes er der blevet afsat penge til at uddanne 1.000 af de ufaglærte, der allerede arbejder i faget. Derudover arbejder regeringen lige nu på en ældrelov, som de forventer at præsentere i efteråret.

- Det kræver, at vi politikere kan blive enige om at fjerne de mange, mange lag af regler, krav og dokumentation som vi har indført i vores ældrepleje gennem årene. Vi bliver derudover også nødt til at lade pengene følge de mange ældre frem mod 2030, forklarer hun.

I sin nytårstale for otte måneder siden sagde Statsminister Mette Frederiksen (S), at Danmark endnu ikke har den ældrepleje, som de ældre fortjener. Her lagde også hun vægt på, at bureaukratiet i ældreplejen skal fjernes, og at hele området skal gentænkes.

Ifølge Social- og Ældreministeren er det lige præcis det, som de arbejder for nu, men at problemet ikke kan løses med en snuptagsløsning.

- Jeg er i hvert fald ekstremt opsat på, at vi grundlæggende bliver nødt til at lave ældreplejen om. Vi bliver nødt til at tage det her meget alvorligt, lyder det fra Astrid Krag (S).

Grundet ferie har det ikke været muligt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening.