Mangler erfarne jordemødre: Studerende tager sig af fødsler med vikarer på sidelinjen

Hovedstadens jordemoderstuderende oplever ifølge De Jordemoderstuderendes Råd, at de ikke får den nødvendige hjælp og læring, når de er i praktik.

På flere af fødeafdelingerne i Region Hovedstaden er det svært at finde nok erfarne jordemødre - de såkaldte kontaktjordemødre - til at hjælpe de studerende. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Når hovedstadens jordemoderstuderende er i praktik, er det meningen, at de skal have hjælp og støtte fra en erfaren jordemoder.

Men på flere af fødeafdelingerne i Region Hovedstaden er det svært at finde nok erfarne jordemødre - de såkaldte kontaktjordemødre - til de opgaver. Sådan lyder det fra uddannelsesansvarlige jordemødre på flere af fødeafdelingerne på hovedstadshospitalerne.

Derfor er det ofte nyligt uddannede jordemødre eller uddannede vikarer, som skal guide de jordemoderstuderende.

Og det er et problem, fortæller Ane Hass, jordemoderstuderende og formand for De Jordemoderstuderendes Råd.

- I takt med manglen på jordemødre kan det være svært at være jordemoderstuderende, når man går sammen med mange forskellige jordemødrevikarer, siger hun og fortsætter:

- Nogle studerende får nogle ret unge kontaktjordemødre, og de har ikke ligeså meget erfaring. Så det kan være svært at opnå sine læringsmål, siger hun.

En af dem, som har oplevet problematikken på egen krop, er jordemoderstuderende på Herlev Hospital Anna Rådberg Nagbøl.

- Jeg har oplevet at møde ind på vagt, hvor jordemødrene ikke havde overskud til at have mig med, fordi de simpelthen var fyldt op med andre studerende, siger hun og fortsætter:

- Dermed er vi nødsaget til at gå med vikarer. Så man render rundt og er lidt rodløs, og det går i sidste ende ud over de fødende, siger hun.

Uddannelsesansvarlige kender til problemet

Og de jordemoderstuderende på hovedstadens fødeafdelinger står ikke alene med oplevelsen af en manglende fast forbindelse til kontaktjordemødrene. Flere af de uddannelsesansvarlige jordemødre på Region Hovedstadens fødeafdelinger nikker altså genkendende til billedet.

- Vi har jo en jordemodermangel i hele regionen, og det vil sige, at vi også mangler nogle fastansatte til at hjælpe med at få nogle nye jordemødre uddannet, fortæller Marianne Laybourn, uddannelsesansvarlig jordemoder på Herlev Hospital.

Også på Hillerød Hospitals fødeafdeling står de over for problemstillingen, siger uddannelsesansvarlig jordemoder Helle Vibeke Jansen.

- Nogle gange kan det være svært at finde nok kontaktjordemødre, fortæller hun.

Derfor bruger de også kontaktjordemødre med mindre erfaring. Helle Vibeke Jansen forstår derfor godt, at de studerende oplever, at deres læring nedsættes.

- Den jordemoder, de studerende følges med, har måske ikke så mange år på bagen, for det andet kan det være, at hun ikke rigtig ved, hvad den studerende kan, hvor langt hun er nået og hvad ansvar hun kan give hende, forklarer hun.

Sundhedsudvalget: Det er ikke en optimal situation

Formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K), er klar over situationen, men mener ikke, at det påvirker de studerendes faglige niveau.

- Vi har mangel på jordemødre i Region Hovedstaden, og de jordemoderstuderendes forløb har været rodet, og det er selvfølgelig ikke optimalt eller godt nok, men der er ikke noget at udsætte på den faglige sikkerhed, påpeger han.

Og formanden har et helt klart svar på, hvordan problemstillingen løses med de manglende kontaktjordemødre.

- Vi igangsætter et vikarstop på jordemoderområdet fra det nye år. Det betyder, at vi får flere fastansatte. Kun på den måde kan vi sikre, at de jordemoderstuderende får en fast uddannelsesvejleder, og de fødende får en jordemoder, de kender, forklarer han.

Facebook
Twitter