Markant flere sager om ulovligt salg af lattergas

Nuværende regler på området gør det svært at bevise, at der er tale om ulovligt salg

Det er svært at stoppe ulovligt salg af lattergaspatronerne, som reglerne er nu, lyder det fra Sikkerhedsstyrelsen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

De seneste dage er historier om, hvordan unge mennesker misbruger lattergaspatroner til at få en kort og farlig rus, igen blusset op.

Og selvom Sikkerhedsstyrelsen, der fører tilsyn med kiosker, detailbutikker og webshops, holder øje med, om lattergaspatronerne bliver solgt med henblik på misbrug, så er det en svær opgave.

I 2018 kunne Sikkerhedsstyrelsen oprette tre sager, hvor de kunne bevises, at der var tale om ulovligt salg af lattergaspatroner.

Siden er Sikkerhedsstyrelsen begyndt at screene internettet hver måned for at se, om der er nogle, der sælger produkterne ulovligt. Derudover er de proaktivt begyndt at tjekke kiosker og butikker, når de eksempelvis er på tobakstilsyn.

Og i 2019 har de indtil videre oprettet 23 sager på landsplan. Her er alt fra kiosker, natklubber og internetsider blevet taget.

Dog formodes det, at antallet af sager kunne være langt højere. For det er fortsat svært for Sikkerhedsstyrelsen at bevise, at der er tale om ulovligt salg af lattergaspatroner, fortæller Lone Brose, der er kontorchef.

- Der er hverken alder- eller mængdebegrænsning, så det er svært at få det til at holde i retten. Vi skal virkelig kunne bevise, at det bliver solgt til misbrug, siger hun.

Patronerne er helt lovlige, når de bruges til at lave for eksempel flødeskum i sifonflasker. Salget er først ulovligt, når kioskejere eller webshops bevist sælger lattergaspatroner som rusmiddel.

- Vi kan lave en sag, hvis vi kan se, at lattergaspatronerne bliver solgt i meget store mængder. Men det vi skal huske på, er jo, at det er et lovligt produkt at sælge, forklarer Lone Brose og fortsætter:

- Vi tjekker blandt andet salget og ser på, hvordan produktet bliver solgt. Hvis patronerne bliver solgt sammen med crakers (redskab til at knække patronen og frigive gassen, red.) eller balloner, så formoder vi, at de bliver solgt med misbrug i øjemed, siger hun.

Men det vil altid være en personlig vurdering fra den tilsynsførende, om der er tale om ulovligt salg.

Ønsker klare regler

Det er ikke kun Sikkerhedsstyrelsen, som har problemer på grund af manglende regler for salg af lattergaspatroner.

Nærbutikkernes Landsforening og webshoppen www.gaspatronen.dk, der sælger 18.000 lattergaspatroner om måneden til både Danmark og Sverige, efterlyser klarere regler eller retningslinjer.

For det er ærgreligt, at Sikkerhedsstyrelsen ikke kan fange flere med de nuværende regler, mener Henrik Bruhn, der er direktør i Webshoppen, der ejer Gaspatroner.dk.

Han ser derfor gerne, at politikerne indfører nye regler på området. Men indtil det sker, forsøger lattergas.dk sig med tiltag, der kan bremse misbruget.

- Vi advarer kraftigt vores kunder, når de køber patronerne, og vi vedhæfter Sundhedsstyrelsens advarsel. Derudover bliver kunderne bedt om at indtaste CVR-nummer, når de bestiller mere end to pakker, fortæller han.

Det bakker Nærbutikkernes Landsforening op om. For de ønsker ikke, at deres medlemmer eller nogen andre sælger lattergaspatroner som et skadeligt rusmiddel, men de kan ikke gøre andet end at oplyse deres medlemmer om faren ved produktet.

- Som det se ud nu, kan vi ikke forbyde nogen at sælge det. Vi kan kun henstille til, at hvis der kommer nogen ind og køber lattergaspatroner, og man har en fornemmelse af, hvad det er til, at man så tænker sig om, fortæller formand Torben Petersen.

Og ønsket om nye regler for salg af lattergaspatroner kan gå i opfyldelse.

Tidligere på ugen kom det frem, at et bredt politisk flertal vil se på, om reglerne skal ændres.

Et af partierne er Socialdemokratiet, der vil se på, om der skal være en begrænsning på salget af lattergaspatroner eller en aldersgrænse for køb.