Marko fik brækket næsen i S-tog: Flere anmelder vold

Antallet af anmeldelser om vold er steget markant de seneste fem år.

23-årige Marko Pogacar blev udsat for et voldeligt overfald i et S-tog og anmeldte derefter overfaldet til politiet. (Foto: Anne Diklev Pallesen © PRIVATFOTO)

For et halvt år siden var Marko Pogacar var på vej hjem fra byen og sad i S-toget og talte med sin ven om fyre, de synes var flotte. I toget sad en mand, der overhørte snakken og tydeligvis ikke kunne lide emnet, som de to homoseksuelle mænd talte om.

- Kort tid efter rejste han sig op, og slog mig, mens jeg sad ned. Det kom meget uventet. Det blødte ud af næsen og mit øje. Jeg skulle på hospitalet og han stak af, fortæller Marko Pogacar.

Marko Pogacar brækkede næsen og fik skadet sit øje så meget, at han fik synsforstyrrelser. Men selvom han var slået ud, anmeldte han overfaldet til politiet.

- For mig var vigtigt, at den her person skulle konfronteres med det, han havde gjort, siger han.

Og flere ofre for vold gør som Marko Pogacar og anmelder deres overfaldsmand til politiet.

I de sidste fem år er antallet af anmeldelser om vold steget med 60 procent og var sidste år på godt 27.000 anmeldelser. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Et af de steder man har set en stor stigning i voldsanmeldelser er i Region Hovedstaden.

I Offerrådgivningen er man dagligt i tæt kontakt med voldsofrene. Her mener man, at stigningen kan være udtryk for, at folk er blevet bedre til at anmelde de voldelige episoder.

- Der er mere fokus på vold, også i medierne, og det gør, at der bliver større opmærksomhed omkring at anmelde vold, siger offerrådgiver Bodil Kofoed.

Og det bakkes op af Københavns politi.

- Vi er generelt blevet bedre til at anmelde disse forhold. Det gælder også på skoler og institutioner, at tolerancegrænsen er blevet lavere end førhen, siger Riad Tolba, vicepolitiinspektør ved Københavns Politi.

I Det Kriminalpræventive Råd er man også enige i, at borgerne er blevet bedre til at sige fra overfor vold. For dykker man ned i tallene, er omfanget af vold og overfald ikke steget, det er nærmere faldet en smule.

- Det tyder nærmere på, at folk er blevet mindre tolerante overfor vold og derfor anmelder det, end det betyder, at vi er blevet mere voldelige, siger Ingrid Soldal Eriksen, analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Det var også det, der fik Marko Pogacar til at sende sin anmeldelse af S-togsoverfaldet afsted. - Det var en måde at sige fra på, og det var også måde at markere, at jeg ikke vil finde mig i den slags ting. At jeg vil reagere på det, fordi det er uretfærdigt, siger Marko Pogacar.

Selvom hans overfaldsmand aldrig er blevet fundet, så er Marko Pogacar glad for, at han gik til politiet.

- Jeg kan ikke styre, om den her person bliver fundet eller ej, men jeg har følt, at jeg har gjort mit, for at det skulle kunne lade sig gøre. Og det er det vigtigste, siger han.

Facebook
Twitter