Martine deler sit tøj med fremmede for at skrue ned for forbruget

Det trender at leje eller bytte sig til helt almindelige brugsgenstande som tøj, ure og briller, siger eksperter.

Martine Moflag har kun brugt 2500 kroner om året på tøj, efter hun begyndte at bytte sit gamle tøj væk. (Foto: © Peter Bye Andersen, Dr København)

Martine Moflags tøjforbrug var som de flestes, da hun en dag for et år siden gik en tur ned ad Istedgade i København.

Tøjskabet derhjemme i lejligheden boomede, mens kontoen gjorde det stik modsatte. Men det ændrede tilbuddet om et abonnement i den nyåbnede butik The Organic Club, der er en af mange butikker, der tilbyder kunderne at leje, låne eller bytte produkter.

The Organic Club fungerer lidt som et kollektivt klædeskab. Her kan man få adgang til stativer med toppe, bukser, bluser og undertøj og samtidig aflevere sine fejlkøb eller andet tøj, man ikke længere går med og bytte til noget nyt.

- Først var det et økonomisk projekt, fordi jeg kunne se, at jeg fik mere ud det, end jeg betalte for mit medlemskab. Men så indså jeg, at jeg kunne gøre en forskel i forhold til miljøet og tøjindustrien ved at skrue ned for mit forbrug, siger hun.

Martine Moflag er ikke alene om at skrue ned for forbruget. Ifølge Danmarks Statistik bliver det stadig mere udbredt at leje, dele eller låne af hinanden. De seneste tal fra i år viser, at knap hver femte dansker benytter sig af deleøkonomi. Og flere steder skyder der butikker frem, der tjener penge på at udleje helt almindelige brugsting som tøj til voksne og børn, ure og briller, skriver Politiken.

Ifølge forbrugerekspert Claus Skytte er leje-trenden deleøkonomiens fætter og er opstået, fordi stadig flere forbrugere går op i klimaet og miljøet, når de shopper, og fordi mange gerne vil gøre op med brug og smid væk-kulturen.

- De fleste gør det her for at spare eller tjene nogle penge. Men samtidig gør det også, at vi kan bruge vores ressourcer på en smartere måde og dermed hærge vores planet mindre, siger han.

Det billede kan Martine Moflag godt genkende.

- Jeg kan godt lide, at vi deler ressourcerne. Vi har alle en dårlig samvittighed over alt det tøj, vi har hængende derhjemme i skabet. Det er fedt, at tøjet kan komme ud og arbejde og skaffe en nyt tøj.

Ifølge fremtidsforsker og direktør for virksomheden Future Navigator, Anne Skare Nielsen, kommer langt flere af os til at gøre som Martine Moflag i fremtiden.

En Epinionsundersøgelse fra Miljøstyrelsen fra 2017 viser, at knap ni ud af ti virksomheder anerkender forretningspotentialet i den cirkulære økonomi. Indtil videre er der åbnet en række virksomheder rundt omkring i landet, der udlejer, udlåner eller bytter produkter til og med forbrugerne. Blandt andet The Organic Club, der har butikker flere steder i København, Odense og Svendborg.

- Det bliver der klart mere af. Vi ser det som en hård trend, der ændrer spillets regler. Det er min klare opfattelse, at der er en masse virksomhedsledere, der gerne vil tage ansvar for det, siger Anne Skare Nielsen.

Tilbage i The Organic Club er Martine Moflag da også klar til at låne, leje eller bytte sig til det meste. Sådan da.

- Helt sikkert. Jeg har dog lidt problemer med at leje mit undertøj eller køkkenkniv. Der går grænsen, siger hun.