Massiv byggestøj i vente, når København bygger sin nye kæmpeø

Arbejdet med Lynetteholm betyder høje bankelyde og larm, som kan høres langt ind i København, viser rapport.

Lynetteholm kommer efter planen til at huse 35.000 beboere og bliver samtidig en ø, der skal sikre København mod stormflod og vandstandsstigninger. (Foto: COWI TREDJE NATUR og Arkitema © COWI © (c) DR)

I 2070 står den helt nye kunstige ø Lynetteholm klar i København.

Men allerede til næste år begynder arbejdet med at anlægge øens yderste ramme i havbunden ud for Refshaleøen.

Og det vil medføre massive støjgener, fremgår det af en ny rapport om miljøkonsekvenserne.

Det er særligt beboerne i nærheden af Refshaleøen og i Nordhavn, der må indstille sig på høje lyde, men potentielt vil støjen fra byggepladsen kunne høres langt ind i København, fremgår det af rapporten.

Det vækker bekymring hos Mikkel Jochimsen, der er formand for ejerforeningen Udsigten, der ligger et stenkast fra Refshaleøen.

- Når man sidder hjemme hver dag, som vi gør nu, er det en uudholdelig tanke, at det skal gå i gang tidligt om morgenen. Så er det i hvert fald slut med at sove længe, når man har fridag. Alle lejligheder har soveværelse i retning af byggepladsen, og stuelejlighederne har terrasser ud imod den, siger han.

Mikkel Jochimsen bor med udsigt til Refshaleøen, hvor den kunstige ø Lynetteholm skal bygges ud fra. Han frygter den støj, det vil medføre. (Foto: Dr © dr)

Det er særligt arbejdet med at anlægge øens yderste ramme, som siden skal fyldes op med tonsvis af sand, der vil larme, fremgår det af rapporten.

Mikkel Jochimsen frygter, hvad der venter ham og naboerne.

- Jeg har før været nabo til en byggeplads, hvor de lagde fundamentet til en stor ejendom, og de lyde gik gennem marv og ben. Det var så enerverende.

I perioder vil det også være nødvendigt at arbejde om natten, fremgår det af rapporten. Ifølge bygherren, By og Havn, forsikrer man, at støjgrænserne for byggearbejde om natten vil blive overholdt, men det beroliger imidlertid ikke Mikkel Jochimsen.

- Det kan godt være, at de planlægger at overholde støjgrænserne, men det sagde man også, da man byggede Metroen, og der kom påbud efter påbud.

Umuligt at undgå støj

Hos By og Havn forstår udviklingsdirektør Ingvar Sejer Hansen godt naboernes bekymring.

Det indledende anlægsarbejde med Lynetteholm minder på mange måder om metrobyggeriet, der medførte voldsomme støjgener for tusindvis af beboere i København.

Men det kommer ikke til at ske med det kommende byggeri, siger direktøren.

- Den store forskel er, at mens metrobyggeriet var helt inde i den tætte by, så er det her byggeri langt fra boligerne. Det er selvfølgelig et projekt, der støjer, men vi har til sinde at tilrette projektet, så vi er helt sikre på, at støjgrænserne bliver overholdt.

På nuværende tidspunkt er By og Havn i gang med at aftale med entreprenørerne, hvilke maskiner der skal bruges, og hvordan man kan tilrettelægge arbejdet på byggepladsen, så naboerne bliver generet mindst muligt.

Men selvom Ingvar Sejer Hansen understreger, at man vil gå langt for at overholde støjgrænserne, kan han ikke afvise, at der vil være situationer, hvor naboerne oplever så meget støj, at de vil blive tilbudt en form for kompensation.

Ved metrobyggeriet fik naboerne tilbud om genhusning og økonomisk kompensation.

- Hvis det skulle vise sig, når vi når længere frem i projektet, at vi står i en situation, hvor vi simpelthen ikke kan komme videre uden at lave noget arbejde, der støjer mere end støjgrænserne, så er der nogle mekanismer, der træder i kraft, hvor de vil kunne få en eller anden form for kompensation, siger han.

Kommune klar til dialog

På rådhuset i København er politikerne klar over, at naboerne til byggepladsen vil blive udsat for en del støj.

- Vi er meget opmærksomme på det her, for støjen har en påvirkning. Vi skal finde ud af, hvordan vi kan udvikle byen, samtidig med at vi tager hensyn til borgerne, siger socialdemokratiets politiske ordfører Jonas Bjørn.

Fra rådhusets side vil man sørge for at være i dialog med naboerne, og hvis de føler sig generet af støjen, vil man se på mulighederne for støjdæmpende foranstaltninger og midlertidig genhusning, siger han.

Vurderingen af, hvornår støjgenerne er så store, at naboerne skal have hjælp, kommer til at bero på en konkret vurdering.

- Vi kommer til at have en løbende dialog med dem, der bor tæt på byggeriet, og sammen med dem vil vi vurdere, hvor store gener de er udsat for.

Hvordan vil du sikre, at borgerne føler sig hørt?

- Det er nok for tidligt at sige, hvordan et setup bliver, men jeg har en klar forventning om, at der bliver en direkte linje, så de ved, hvor de kan henvende sig. Der er ikke nogen mere end os politikere, der ønsker sig, at naboerne føler, at der er rene linjer, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter