Det kan have meget lange udsigter, hvis man skal have fikset hoften, brokken eller den grå stær på hovedstadens hospitaler.
Regionen mangler nemlig i den grad anæstesisygeplejersker.
Den massive mangel betyder, at flere patienter i regionen må vente på - eller helt undvære - de operationer, de har brug for.
Det er anæstesisygeplejerskerne, der blandt andet overvåger og behandler de livsvigtige funktioner som vejrtrækning og ilttilførsel under en operation.
Alene på Bispebjerg Hospital mangler man 18 ud af 39 anæstesisygeplejersker, fortæller hospitalsdirektør Kristian Antonsen.
- Når vi mangler det antal i løbet af de kommende måneder, så er det en svær og ekstraordinær situation, siger han.
Mangel på sygeplejersker udskyder operationer
På hospitalet har de halvdelen af stillingerne som anæstesisygeplejerske ledige, og derfor kan hospitalet kun nå at operere kræftpatienter og patienter med akut behov, mens de fleste planlagte operationer må udskydes.
- Det er jo problematisk, fordi de kan gå hen og blive hastende med tid, siger Kristian Antonsen.
Manglen på anæstesisygeplejerskerne betyder samtidig, at lægerne på afdelingerne pludselig har fået god tid, fordi operationerne ikke bliver til noget.
Det ærgrer Tim Houbo Pedersen, der er ortopædkirurg og overlæge på Bispebjerg Hospital.
- Man skuffer nogle patienter, som man rigtig gerne vil hjælpe, for de kommer med et behov. Det er utilfredsstillende både for mig som professionel, for patienterne, men også for samfundet, der bruger en masse ressourcer på at have mig gående uden reelt set at få noget ud af det, siger Tim Houbo Pedersen.
- Min dag går med at administrere en venteliste og holde øje med, om nogle af de patienter, der står på listen, har ventet så længe, at de er blevet akutte, siger han.
'Det var simpelthen for stressende at være i'
I Region Hovedstaden arbejder der omkring 450 anæstesisygeplejersker.
En af dem er Pernille Trust Have, som tidligere har været anæstesisygeplejerske på Bispebjerg Hospital, men for nyligt skiftede til Gentofte Hospital.
Egentlig var hun rigtig glad for at arbejde på Bispebjerg Hospital, der som "byens skadestue" er et spændende sted at være som anæstesisygeplejerske. Men blandt andet manglende planlægning gjorde, at arbejdet kostede for meget på hendes private konto.
- Jeg havde behov for at kunne være der for mine børn og være mor derhjemme. Jeg var simpelthen træt og vidste ikke, hvornår jeg kunne komme hjem.
- Det var for stressende at være i, så jeg blev nødt til at trække stikket og søge ud på et elektivt hospital (planlagt indlæggelse, red), hvor jeg ved, hvad der sker og har kontrol over mit arbejdsliv, siger hun.
Pernille Trust Have er ikke i tvivl om, at ledelserne ude på hospitalerne gør, hvad de kan for at få enderne til at hænge sammen og appellerer til, at politikerne tyr til handling.
Sygeplejerskeformand: Stop flugten fra det offentlige
Det er især de mange sygeplejersker, der finder arbejde i det private, som presser hospitalernes afdelinger.
Det peger Kristina Robins på. Hun er Dansk Sygeplejeråds formand i Hovedstaden:
- Anæstesisygeplejersker især, men også sygeplejersker generelt, kan få arbejde på privathospitaler og i medicinalindustrien. Særligt på privathospitaler kan de få bedre løn og vilkår, siger hun.
Derfor skal flugten fra det offentlige stoppes med netop mere løn og bedre vilkår i det offentlige, mener Kristina Robins.
- Løsningen handler jo om løn, der kan matche det private område. Det andet er, at der skal være nogle vilkår, man kan arbejde under og levere god sygepleje, siger hun og peger kritikken i retning af Region Hovedstaden.
DR har spurgt Region Hovedstaden om en kommentar på kritikken af løn- og arbejdsvilkårene. Den del vil Region Hovedstaden ikke svare på og henviser samtidig til hospitalsdirektør Kristian Antonsen, der har svaret på både regionens og Bispebjerg Hospitals vegne.