Massive forsinkelser på nye skoler og børnehaver: København mangler at bygge for seks milliarder

Kommunale byggerier bliver ofte forsinket. Hovedstaden er bagud med byggeri for milliarder.

169 af Københavns Kommunes 394 store byggeprojekter er lige nu forsinket med mere end et halvt år. Illustration: Signe Heiredal

Børn må vente på en plads i daginstitutioner og ældre spejde længe efter ældreboliger. Fra 2007 til 2016 har Københavns Kommune samlet set brugt seks milliarder kroner mindre på bygge og anlæg, end kommunen selv har afsat i sit budget.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som DR har analyseret.

Forklaringen på underforbruget er især, at byggerierne er forsinkede. Hele byggeregningen bliver nemlig først betalt, når alt står færdigt.

For borgerne er det et problem, at København i ni ud af ti år ikke har brugt sit byggebudget, vurderer Kim Haugbølle, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut.

- Man er hele tiden bagud med sine projekter i København og kan ikke nå at lave dem. Man står med skoler, hvor der ikke er plads i klasseværelserne, fordi der er kommet mange nye elever. Daginstitutioner, som ikke er blevet bygget, så der mangler plads til de børn, der bliver født, eller plejehjem, hvor der ikke er plads til de ældre borgere, siger han.

Fire ud af ti byggerier trækker ud

169 af Københavns Kommunes 394 store byggeprojekter er lige nu forsinket med mere end et halvt år, oplyser kommunen.

Kommunernes byggebudgetter

Det er usædvanligt, at kommunerne ikke får brugt deres byggebudget. Faktisk har 46 kommuner brugt flere penge end afsat i mindst syv ud af de seneste ti år.

Andre kommuner har dog ligesom København i perioden 2007-2016 ikke nået at bruge byggekronerne. Det gælder eksempelvis Esbjerg Kommune, der har haft flere forsinkede projekter. Projektet Esbjerg Strand er udskudt, og det samme er en supercykelsti ved banegården.

Frederiksberg Kommune har heller ikke brugt alle byggekroner i perioden. Tidligere har kommunen haft svært ved at bygge i det tempo, som den ønskede. De seneste år har kommunen fulgt byggerierne tæt. Bliver noget forsinket, sætter den ofte andre ting i gang. På den måde får kommunen samlet set bygget hurtigere og brugt de penge, der er afsat.

Kilder: Danmarks Statistik, Esbjerg Kommune og Frederiksberg Kommune

Blandt andet må unge handicappede vente mere end 40 måneder ekstra på boliger. Og på Frederikssundsvej har en klagesag og en ny lokalplan betydet, at den integrerede daginstitution bliver færdig 38 måneder senere end planlagt. Det viser en oversigt fra kommunen.

Når der er travlhed i daginstitutionerne, er det uheldigt, at byggerier også trækker ud, mener formanden for Københavns Forældre Organisation, Julie Kyndesgaard.

- Det her giver utryghed og uforudsigelighed for børn, forældre og personale, oplever hun.

Forsinkelser skyldes både byggefirmaer og kommunen

Der er mange forklaringer på, at byggerierne bliver forsinket, fortæller Søren Tegen Pedersen, plandirektør i Københavns Kommunes økonomiforvaltning.

Byggefirmaerne kan ikke altid nå opgaverne til tiden. Der er også så meget gang i byggeriet i hovedstaden, at man må sikre, at byggerierne ikke generer københavnerne unødvendigt, siger han.

- Vi skal koordinere byggerierne, så vi ikke forstyrer byen to gange samme sted, siger plandirektøren.

Både byggefirmaer og kommunen selv har et ansvar for forsinkelserne, viser en oversigt til økonomiforvaltningen fra juni. Nogle byggerier trækker ud, fordi tidsplanen på forhånd er for optimistisk, eller fordi politikerne ændrer ønsker undervejs.

Byggeafdelingen er overbelastet

De mange forsinkelser skyldes også, at byggefolkene i kommunen gennem tiden ikke har kunnet følge med, mener seniorforsker Kim Haugbølle.

- Det handler om manglende kapacitet i byggeafdelinger. De har for få folk til at gennemføre de projekter, de gerne vil gennemføre, siger han og tilføjer, at København har fået mere fokus på at styre byggeriet.

I 2015 blev den selvstændige enhed ”Byggeri København” oprettet. Københavns Kommune mener, at tingene derfor er blevet bedre.

- Vi har fuldt fokus på at få bygget til tiden og har taget en række initiativer, siger Søren Tegen Pedersen og peger på, at kommunen både arbejder på at planlægge byggeprojekterne bedre og styre økonomien.

Selvom København i 2016 ikke nåede at bruge alle de penge, som der var afsat til byggeri, ser det bedre ud end længe. I år forventer kommunen at bruge hele sit byggebudget.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.