Mentorstøtte og samtaler: Kommuner hjælper flere arbejdsløse

Færre ledige går passive rundt på offentlig forsørgelse, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Otte hovedstadskommuner har fået besked på at gøre en større indsats for ledige. Syv af dem har formået det, mens Køge halter efter. (Foto: Celina Dahl © Scanpix)

Mentorstøtte, samtaler på tværs af målgrupper og en aktiv indsats for dagpengemodtagere.

Det er de tre områder, som landets kommuner er blevet bedt om at forbedre for de ledige.

I 2017 og 2018 gav beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) besked til kommunerne om, at indsatsen for ledige ikke har været tilfredsstillende.

Flere kommuner - deriblandt Brøndby-, Hillerød-, Lejre -, Roskilde-, Helsingør-, Rudersdal-, Albertslund- og Køge Kommune - er derfor blevet bedt om at forbedre sig på et eller flere af de tre ovenstående områder.

De seneste tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at kommunerne generelt er blevet bedre til at levere inden for alle tre områder.

Og det glæder Troels Lund Poulsen.

- Det betyder jo, at der er nogle, som ikke er på arbejdsmarkedet i dag, der nu får en bedre indsats og i fremtiden bedre muligheder for at komme i arbejde igen, siger han.

En positiv udvikling

I Rudersdal Kommune har man på grund af en omstrukturering i kommunen forsømt de ledige, erkender borgmester Jens Ive (V)

- Mens den reorganisering stod på, var der nogle bump på vejen. Derfor kom vi lidt ned i hastigheden på beskæftigelsesindsatsen.

Men med en ny tæt kommunikation mellem kommunen og den ledige, har kommunen formået at gøre forholdene bedre, siger Jens Ive.

- Vi har sørget for at fastholde samarbejdet mellem medarbejder og den enkelte person. På den måde er det én medarbejder, der varetager situationen hele vejen igennem for den ledige, siger han.

En enkelt kommune har ikke vendt skuden

Af de syv kommuner i Region Hovedstaden, der er blevet bedt om at skrive en redegørelse for den manglende indsats, er det kun Køge, der ikke har formået at gøre forholdene for de ledige bedre.

Og det er fordi, at man har fokuseret på at få de ledige hurtigt i arbejde og ikke fokusere så meget på dem, der har brug for hjælpen til at komme videre, forklarer Lissie Kirk, som er formand for social- og arbejdsmarkedsudvalget (S) i Køge Kommune.

- Vi kunne godt have gjort det bedre med samtaler for de ledige samtaler og aktivere dem mere, men vi har haft succes med at få de ledige i arbejde, og det må være det vigtigste, siger hun.

Troels Lund Poulsen er bekymret for den måde, Køge Kommune prioriterer de ledige og mener, at der skal gøres noget nu.

- Det er jo den kommune, som har de største problemer i hovedstaden, og derfor bliver der også nu sat ind fra min side. Men jeg stiller også krav til dem om, at de retter op på forholdene, siger han.

Køge kommune har også søgt om hjælp fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering for at finde ud af, om problemet ligger i kommunens egne arbejdsgange, siger Lissie Kirk.

- Det er nogle gange klogt at bede andre om at kigge arbejdsgange og rutiner efter i sømmene.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk