Mere end 60 bilbrande i alt: Politi og kommune sætter ekstra mandskab ind

En optælling DR har lavet viser, at der siden maj i år har været mere end 60 bilafbrændinger i hovedstadsområdet.

Sådan så det ud fra Eva Hesses vindue, da flere biler var i brand i Emdrup.

De seneste måneders bilafbrændinger i hovedstadsområdet, får nu både SSP og politi til at sætte ind.

En optælling, P4 København har lavet, viser, at der har været mere end 60 bilafbrændinger i hovedstadsområdet siden maj måned - størstedelen i København.

Derfor har Københavns Politi ekstra mandskab tilstede i områderne.

- Vores lokalpoliti bevæger sig rundt i områderne og taler med gud og hver mand på gaderne, i ungdomsklubber og på skolerne for at prøve at finde ud af, hvad det helt præcist er, der foregår, siger ledende politiinspektør ved Københavns Politi, Peter Dahl.

SSP København, som er samarbejdet mellem de sociale myndigheder og politiet, har også sendt flere gadeplansmedarbejdere ud for at opsøge de unge.

- Når man begynder at brænde noget af, så er det et udtryk for, at man er voldsomt utilfreds med noget, så vores opgave er at gå ud for at finde ud af, hvad utilfredsheden går på, siger Tommy Laursen, sekretariatschef hos SSP København.

SSP har også talt med unge på gaderne om, hvor alvorligt bilafbrændinger er.

- Vi understreger vigtigheden af, at det er ganske alvorlig kriminalitet, og at der kan komme enorme erstatningskrav ud af det, forklarer Tommy Laursen.

Eksploderende bildæk

En af bilafbrændingerne skete sent om aftenen tirsdag den 21. august i Emdrup i København. Eva Hesse, der bor på vejen, hvor flere biler stod i brand, hørte et brag - der skulle vise sig at være lyden af bilernes dæk, der gav efter for varmen og ilden – og løb ind på sin sovende søns værelse. Herfra kunne hun se flammende biler på den anden side af havens hæk.

- Jeg var chokeret og tænker, at det er nytteløst. Det kunne være gået rigtig galt, så det er godt, at ingen kom til skade, fortæller Eva Hesse.

Hun fik vækket sine sovende børn på seks og otte år, så de var klar til at løbe ud af huset, hvis det blev nødvendigt, og ringede til politi og brandvæsen. Begge børn var chokerede, og derfor fik de lov at se fjernsyn, og Eva Hesse tilbød dem en is.

- Min datters hænder rystede så voldsomt, at hun ikke engang kunne spise isen. Vi har alle været lidt shaky efter oplevelsen, siger Eva Hesse.

Også Eva Hesses 6-årige søn Elias var påvirket af oplevelsen:

- Der var rigtig store flammer, og jeg var psycho sindssyg bange, fortæller Elias.

Familien har oplevet endnu en bilbrand, da der var flammer i to biler natten til den 29. august. Her blev genboens biler brændt af, og nu ønsker Eva Hesse sig at vide, hvad der ligger bag:

- Folk er meget rystet herude, og det kunne være rart at vide hvorfor: Er det drengestreger eller Sveriges-inspireret. Vi vil gerne vide hvorfor, for det er potentielt rigtig farligt, siger Eva Hesse.

Dagen derpå efter bilafbrændingerne foran Eva Hesses hus. (Foto: Eva Hesse © (Privatfoto))

Politi: Mangler motiv

Københavns Politi leder stadig efter motivet bag de mange episoder, og det er ikke nødvendigvis de samme, der står bag afbrændingerne. Ledende politiinspektør Peter Dahl fortæller, at det tyder på, at det er en sammenblanding af utilfredshed, inspiration fra Sverige og andre ting, som endnu ikke er opklaret.

- Noget kunne godt tyde på, at man inspirerer hinanden på kryds og tværs, siger Peter Dahl.

Og konsekvenserne er bilbrandene er store, mener SSP København.

- Det destabiliserer et område fuldstændigt, fordi det er så meningsløst, voldsomt og utryghedsskabende, når der er ild i gaderne. Det er urimeligt for beboerne i de områder, det sker i, mener sekretariatschef Tommy Laursen.

Udover København har der også været bilbrande i Ishøj, Gladsaxe, Albertslund og Hellerup.

FacebookTwitter