Mia drømmer om insemination til barn nummer to: - En kæmpe forvirring i en sårbar situation

For en uge siden meddelte Region Hovedstaden, at det ikke længere skulle være gratis at få barn nummer to. Men nu er beslutningen trukket tilbage. Patienter efterlyser klarhed.

Mia Jensen med sin mand og søn. Drømmen er at få barn nummer to. (Foto: Foto: Privat © Mia Jensen)

Først var det gratis, så var det ikke gratis – og nu bliver det så alligevel gratis at blive insemineret i Region Hovedstaden, selvom man i forvejen har børn. Og forvirringen gør en svær situation endnu vanskeligere, siger Mia Jensen, der er næstformand i Landsforeningen af ufrivilligt barnløse og selv for nyligt har søgt om insemination til barn nummer to.

- Det er i forvejen en sårbar situation, og når man ikke har det store overskud, bliver det en kæmpe forvirring at navigere i, om det er muligt at få gratis hjælp eller ej, siger hun.

Hjælp til graviditet

Der findes tre former for fertilitetsbehandling. Insemination er den mildeste behandling, der tilbydes folk med moderate fertilitetsproblemer.

Sundhedsministeriet har i denne uge henstillet til Region Hovedstaden, at regionen skal tilbydes gratis insemination til folk, der allerede har børn, såfremt lægen henviser til det.

Henstillingen kommer efter Region Hovedstaden i sidste uge meddelte, at der ikke længere skulle tilbydes gratis insemination til folk med børn.

Tilbuddet om gratis insemination blev genindført i marts i år, efter det blev fjernet i 2015. Region Hovedstaden vurderer, at det vil koste 5-10 millioner kroner at fastholde tilbuddet.

Fair med gratis hjælp

Mia Jensen skulle igennem otte fertilitetsbehandlinger for at blive gravid første gang. Til næste graviditet kan hun få insemination, hvis lægen vurderer, at hun har en rimelig chance for at blive gravid. I første omgang har hun dog fået afslag, fordi lægen mener, at det er urealistisk, at hun kan blive gravid med insemination igen.

Ender det med, at Mia Jensen selv skal betale, koster det omkring 5500 kroner, men det skal være muligt at få hjælpen gratis, mener hun:

- Min mand og jeg har ikke frivilligt valgt kun at have et barn, og at han skal vokse op alene, så vi føler os stadig barnløse, siger hun.

Region skal finde pengene

Region Hovedstadens beslutning om at bevare tilbuddet om gratis insemination til andet barn kommer efter en henstilling fra Sundhedsministeriet.

Ifølge regionens Sundhedsdirektør Svend Hartling betyder det, at regionen skal finde et sted mellem 5 og 10 millioner kroner, som måske skal hentes fra andre former for fertilitetsbehandling eller andre patienter. Derfor ønsker han, at aftalen om gratis hjælp til andet barn tages op til revision.

- Når man har lavet en aftale med en bestemt økonomisk forudsætning, mener vi, at man skal holde fast i den, og det var et enkelt barn, siger han.

Ender det med, at tilbuddet bortfalder, vil det få betydning for mange mennesker, siger Mia Jenen:

- Vi vil være rigtig mange, der bliver ramt, hvis det bliver droppet. Det er ikke alle, der selv kan hive pengene op af lommen, for det er dyrt, når man også skal betale medicin.

Uanset hvordan Region Hovedstaden finansierer hjælpen til barn nummer, opfordrer Mia Jensen til, at der hurtigst muligt kommer klarhed over muligheden for gratis hjælp.

- Vi efterlyse nogle helt klare retningslinjer for, hvad der er af tilbud.

Muligheden for gratis insemination til andet barn blev indført i marts. Tilbuddet har tidligere eksisteret, men blev nedlagt i 2015.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.