Michael er i fuld gang med det kursus, der gør, at du kan komme på ferie: ’Vi skal være klar’

Foreløbigt har over 450 piloter søgt om fornyelse af deres lovpligtige flycertifikat for at blive klar til mere rejseaktivitet.

'Flight control, checked. Flight instruments, checked. Debriefing, confirmed.'

39-årige Michael Olesen er tilbage i cockpittet for en stund. Han har arbejdet som pilot i 14 år, indtil han mistede sit job i SAS sidste år under coronakrisen.

- Det at miste sit arbejde tror jeg for de fleste vil være forbundet med en enorm stor usikkerhed, og især når krisen er så dyb, som den er for min branche, siger han.

Og selvom cockpittet ligner det, han er vant til, så er det bare en flysimulator, som han i dag træner i for at få støvet sin lovpligtige flylicens af.

- Uden et gyldigt certifikat kan det blive svært for mig at få et job. Jeg tror faktisk ikke, at der er nogen, der vil ansætte mig, hvis jeg ikke kan og har ret til at flyve en flyvemaskine.

Michael Olesen er langt fra den eneste pilot, der i øjeblikket fornyer sit flybevis.

Som en økonomisk håndsrækning oprettede regeringen og en række partier i efteråret en pulje på 20 millioner kroner til de godt 1.300 piloter, der har mistet deres arbejde under coronakrisen.

Foreløbigt har omkring 470 piloter søgt om at få dækket omkostningerne til et nyt certifikat. Det oplyser Flyvebranchens Personale Union (FPU), der administrerer puljen.

Certifikaterne skal fornyes en gang om året. Derfor har puljen været afgørende for mange af de arbejdsløse piloter, der i forvejen selv har betalt deres uddannelse, siger formand i FPU Thilde Waast.

- Et flycertifikat koster mellem 10-20.000 kroner at forny, og mange af piloterne er ledige. Så det er en stor udgift, hvis man selv skal betale, og dermed fortsat komme i betragtning til et arbejde, siger hun.

Lysere verdenskort giver håb

Allerede fra i morgen bliver det muligt for endnu flere af os at bevæge os udenfor landets grænser, når tredje fase i genåbningsplanen for rejser forventes at træde i kraft. I denne fase vil også dem, som endnu ikke er vaccineret, kunne rejse til gule lande.

Og den tidligere SAS-pilot Michael Olesen håber, at genåbning og vaccineudrulning kan sætte skub i rejselysten.

- Det er klart, at jeg bliver fyldt af forhåbning, når jeg læser i avisen, at indlæggelsestallene falder, og vaccinerne lader til at virke, og mærker på alle mulige måder et samfund på vej mod genåbning, siger han.

Nye flytilladelser giver ikke jobgaranti

Men selvom de opsagte piloter får fornyet deres certifikater, så er det ingen garanti for, at de kommer i luften lige foreløbigt.

- For at få et job skal der også være en arbejdsgiver, der efterspørger arbejdskraft, og vi kan godt risikere, at vi kommer til at stå i en situation, hvor nogle af de piloter, der har fornyet nu, ikke er kommet i job i foråret 2022, siger formand i FPU Thilde Waast.

Men selvom flycertifikaterne ikke i sig selv er adgangsbillet til et job som pilot, kan de være med til at sikre piloterne en plads forrest i jobkøen.

Det siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

- Det vigtigste er, at folk bliver holdt i gang med uddannelse og hele tiden fornyer deres kompetencer, for det vil også forbedre deres jobmuligheder i fremtiden.

Også Michael Svane, der er branchedirektør i DI Transport og Dansk Luftfart, som varetager flyselskabernes interesser, spår, at piloter med fornyede certifikater kan få en fordel.

- Vi kan holde piloternes kompetencer intakte og dermed også bringe dem lidt længere frem i køen i forhold til de ledige pilotsæder, der forhåbentlig kommer, når vi for alvor kan begynde at flyve ud i verden igen.

Men i flysimulatoren fylder usikkerheden om, hvad fremtiden bringer for luftfartsbranchen, stadig for Michael Olesen.

- Vi skal være klar, men vores arbejdspladser skal også være klar til at ansætte os igen, og det ligger meget i tankerne, synes jeg, siger han.

Og selvom cockpittet i simulatoren ligner den ægte vare, så glæder Michael Olesen sig til den dag, hvor han igen kan sætte sig i et rigtigt fly.

- Det bliver en skøn dag, og jeg tror bestemt, at den er inden for rækkevidde.

Facebook
Twitter