Milliardindsprøjtning skal peppe folkeskolens naturfag op

Et nyt moderne laboratorie skal få flere børn og unge til at satse på de naturvidenskabelige fag i fremtiden.

Det kommende naturfagsinitiativ, som skal ligge i Lyngby, har fået navnet LIFE, der står for Læring, Innovation, Fascination og Engagement. (Foto: Team Spacemoss/Scanpix 2015) (Foto: © Bárður Fríi Mikladals, Scanpix)

Når der står biologi, geografi eller fysik/kemi på skoleskemaet, er det ikke alle elever, der jubler lige højt.

Men nu skal en milliardinvestering, som Novo Nordisk Fonden har bevilget penge til, være med til at tilføre fornyet energi til de naturvidenskabelige fag.

- Naturfagene har i mange år haft svært ved at fange elevernes interesse, siger Per Falholt, der er Programme Manager i Novo Nordisk Fonden.

Målet med projektet, som skal ligge i Lyngby, er at få den yngre generations øjne op for naturvidenskaben.

- Det er jo ikke sådan, at vi alle sammen skal være naturvidenskabelige eksperter, men jeg tror det er en fordel at forstå lidt mere fra den verden, siger Per Falholt, som også håber at det kan få flere til at vælge den naturvidenskabelige vej, når de skal vælge uddannelse.

Børn og unge fra hele landet skal til Lyngby-Taarbæk

Projektet består af et mobilt laboratorium, der skal køre ud til folkeskoler og ungdomsuddannelser i hele landet, et online univers og et moderne laboratorium, som skal fange elevernes opmærksomhed ved for eksempel at lave planteforsøg, hvor elever i 5. og 6. klasse skal være med til at plante frø og følge plantens vækstperiode ved hjælp af digitale redskaber.

Og det passer lige ned i Lyngby-Taarbæks planer om at sætte fokus på at være en videnskabskommune. Det siger Martin Vendel Nielsen, der er næstformand for Børne- og Ungdomsudvalget.

- Vi mener ikke, at der har været nok fokus på de her fag i vores kommune, og derfor har vi lavet en naturfagsstrategi. Det her projekt understøtter i den grad vores visioner om at skabe større interesse for naturfagene, siger Martin Vendel Nielsen.

Han mener, at det vil være et godt undervisningsredskab for naturfagslærerne og understreger, at det nye projekt ikke er et udtryk for, at arbejdet ude på skolerne ikke er godt nok.

- Men det giver nye muligheder for at lave spændende forløb med eleverne og få nogle andre perspektiver ind, som man måske ikke lige kan finde ude i klasselokalerne, siger han.

Novo Nordisk Fonden vil første omgang uddele 123 millioner kroner til projektet de næste to år, og i alt 1,5 milliarder over de næste ti år.

Når initiativet er nået i mål, vil omkring 100.000 børn og unge ifølge Novo Nordisk Fonden hvert år enten få besøg af de mobile laboratorier eller komme på besøg i læringscentret i Lyngby-Taarbæk.