Minister: Flere mænd skal bag barnevognen under barsel

Landets virksomheder skal motivere mænd til at tage en del af barslen, mener ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V).

Heller ikke ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) ønsker at lovgive, så mænd tager mere barsel. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Det er primært mor og ikke far, der triller rundt med junior i barnevognen under barslen.

Ifølge tal fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling bliver otte procent af den samlede barsel afholdt af mænd. Det er væsentlig lavere end i Sverige, hvor mænd tager 24 procent af barselsorloven.

Det vil Ellen Trane Nørby (V), minister for børn, undervisning og ligestilling, lave om på. Hun vil have landets virksomheder til at blive bedre til at motivere deres mandlige medarbejdere til at tage en del af barslen.

Derfor skyder hun et nyt samarbejde med erhvervslivet i gang, der skal indsamle gode erfaringer med barsel til fædre, så virksomheder og fædre bliver klar over mulighederne ved barsel.

Hos TDC i København har de allerede gode erfaringer med barslende mandlige medarbejdere. Her tog 85 procent af de mandlige medarbejdere barsel sidste år. TDC har blandt andet gjort det attraktivt for mændene at gå på barsel ved at tilbyde fuld løn under barsel.

Koncerndirektør Jens Aaløse mener, at det i det lange løb er en god investering, når man giver medarbejderne mulighed for at holde barsel.

- Det er vigtigt, at der er en god balance mellem arbejdsliv og familieliv. Vi tror, at det på den lange bane giver nogle bedre og gladere kolleger, siger han.

Ansvaret kommer dog udelukkende til at ligge hos virksomhederne. Ellen Trane Nørby afviser i en pressemeddelelse at lovgive på området.

Står det til ligestillingsminister Ellen Trane Nørby skal landets virksomheder opfordre flere mænd til at tage en del af barslen.

Opslået af DR Nyheder på 26. februar 2016

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.