Mor må ikke vide hvor søn er begravet

Menighedsrådet i Karlebo Sogn næster at oplyse en mor om, hvor hendes søn ligger begravet. Biskoppen i Helsingør har grebet ind, men menighedsrådsformanden holder fast.

En mor kan ikke få oplyst, hvor hendes søn ligger begravet. Det er ulovligt, siger ekspert (Foto: Eric Øtting © DR)

Man skulle tro, det var den naturligste ting i verden at få at vide, hvor ens nære pårørende ligger begravet.

Men ikke i Karlebo Sogn - her vil menighedsrådsformanden hellere gå i fængsel end fortælle en mor, hvor hendes søn ligger begravet. Det skriver BT i dag

Svigerdatteren mener nemlig, det vil være traumatiserende for hende og afdødes fælles børn, hvis svigermoren lægger blomster på graven.

Gammel strid

Menighedsrådets modvilje mod at oplyse, hvor Ann Brydholms søn ligger begravet skyldes en gammel strid mellem moderen og svigerdatteren.

Inden Claus Brydholm døde, havde de to kvinder ikke set hinanden i otte år. Begge deltog i begravelsen, men enken fik efterfølgende placeret urnen i en hemmelig grav. Ifølge BT var det for at forhindre Ann Brydholm i at besøge gravstedet.

Biskoppen har grebet ind

Menighedsrådene er underlagt loven om offentlighed i forvaltningen, der byder, at de skal oplyse nære pårørende, herunder forældre om, hvor deres familiemedlemmer ligger begravet.

Det har Helsingørs biskop også gjort Menighedsrådet i Karlebo Sogn opmærsom på, men det rykker ikke ved formand Ellen Ladhøjs holdning:

- Vi har valgt at vægte hensynet til børnene højere, og det fastholder vi altså. Og jeg siger gerne rent ud, at kommer det dertil, så går jeg i fængsel for det, siger hun til BT.

Urnen er flyttet

Enken til den afdøde Claus Brydholm er tilsyneladende desperat for at holde gravpladsen hemmelig. BT er kommet i besiddelse af en skrivelse til biskoppen i Helsingør. hvor menighedsrådets formand oplyser, at urnen er flyttet fra en hemmelig og umærket grav på Nivå Kirkegård til et hemmeligt sted.

Ekspert: De bryder flere love

Men den går ikke - menighedsrådet i Karlebo bør oplyse moderen om, hvor hendes søn er begravet.

Det konkluderer Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet. Som nær pårerende har moderen ifølge offentlighedsloven ret til oplysninger om sønnens gravsted, siger han.

- Menighedsrådet er bundet af de samme regler som andre offentlige myndigheder, og det er fuldstændigt bindegalt bare at ignorere lovene. Det kan være både embedsmisbrug og pligtforsømmelse, og det er altså strafbart, siger Sten Bønsing til BT.

Han mener i øvrigt, at den afdødes mor bør overveje at melde menighedsrådet til politiet, og det overvejer Ann Brydholm nu at gøre.

 

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter