Næsten 1000 computere på hovedstadens hospitaler er i risiko for hackerangreb

Computerne bruges af personalet på hospitalerne i hovedstaden. Computerne kører på et gammelt styresystem, Windows XP.

Microsoft lancerede Windows XP i 2001. Nu er systemet ikke længere sikkert, men alligevel bliver det brugt på flere af hovedstadens hospitaler. (Foto: You Sung-ho © Scanpix)

985 computere, der bruges af personalet på hospitalerne i hovedstaden, kører med det usikre styresystem Windows XP.

Det viser en aktindsigt, som P4 København har foretaget.

Windows XP er let offer for hackere, der vil have adgang til data på computerne, fordi styresystemet ikke er blevet opdateret de sidste to år af Microsoft.

Det bekymrer Søren Debois, der er professor på IT-universitet og ekspert i datasikkerhed.

- Man kan være bange for, at de (Region Hovedstaden, red.) mister data, at hackerne kan læse patientdata, at de mister adgang til deres systemet, eller at hackerne kan bruge de 1.000 computere som springbræt til at komme længere ind i Region Hovedstadens systemer.

En stor del af computerne er beskyttet af Regionens Hovedstadens eget sikkerhedssystem.

Men ifølge Rasmus Theede, der er formand i Rådet for Digital Sikkerhed, er det en yderst vanskelig opgave at sikre Windows XP-computere mod hackere og virus. Det kræver først og fremmest, at ingen af dem er forbundet eller har adgang til internettet.

- En ting er, at man kan få virus ind fra internettet, men ofte ser man også, at virus kommer ind via et USB-stik eller en CD.

IT-systemet Sundhedsplatformen, som er blevet rullet ud på Rigshospitalet, Herlev og Gentofte Hospital, kræver Windows 7 og er dermed ikke omfattet af sikkerhedstruslen.

Region Hovedstaden oplyser i en mail, at visse computere fortsat er nødsaget til at køre på Windows XP, fordi de programmer, som disse computere skal kunne køre, endnu ikke er tilgængelige til nyere versioner af styresystemet Windows. Dette kan bl.a. være på grund af ældre medicoteknisk udstyr.

FacebookTwitter