Naturen bliver digital: Sensorer måler vandstand og tæller folk på tur i skoven

En lang række kommuner er begyndt at bruge sensorer til at overvåge naturområder.

En digital skalapæl måler vandstanden i Tinkerup Å i Gribskov Kommune. (Foto: Dr © dr)

De måler temperaturen, tjekker vandstanden i åen og tæller, hvor mange der benytter naturstierne i skoven.

En masse sensorer, som er placeret på træstammer, over stierne og skjult under badebroen gør netop nu kommunerne klogere på, hvem der bruger deres naturområder - og ikke mindst på, hvordan man bruger ressourcerne bedst muligt.

HedeDanmark, der producerer og sælger sensorer, har i dag aftaler med 36 kommuner om at sætte sensorer op i deres naturområder, og der kommer hele tiden flere til.

For eksempel kan sensorerne være med til at sørge for, at skraldespandene i skoven bliver tømt lige akkurat, når der er behov for det. De kan også holde øje med, hvordan kommunens legepladser bliver brugt, forklarer Jannick Hvitfeldt, rådgiver i HedeDanmark.

- Det giver viden om, hvornår der er mange på legepladsen, og hvilke områder børnene bedst kan lide, er det for eksempel gyngerne eller karrusellerne, så vi får bygget legepladserne, så de matcher borgernes behov, siger han.

Steen Bolbroe, næstformand i Tinkerup Grundejerforening, er glad for nu at kunne tjekke vandstanden i den lokale å via nettet. (Foto: Lise Højer © dr)

Sommerhusejere ser med hjemme fra sofaen

En af de kommuner, der har sat sensorer op, er nordsjællandske Gribskov. Her har man sat digitale målere op i åerne, så der hele tiden bliver sendt data om vandstanden ind til kommunen fra åer og vandløb.

- Vi bruger det til at tjekke den aktuelle vandstand, specielt når der har været voldsomt vejr. Så kan vi følge med i, om der sker noget ekstremt i vandløbene og kan gå ud og reagere på det, siger skov- og landskabsingeniør i Gribskov Kommune Christian Lundberg.

Men også interesserede borgere, for eksempel sommerhusejere og landmænd, kan følge den lokale vandstand på kommunens hjemmeside.

Det er ganske praktisk, når man ikke lige befinder sig i sit sommerhus, mener næstformand i Tinkerup Grundejerforening Steen Bolbroe, som selv har sommerhus ud til kysten og tæt på Tinkerup Å.

- Hvis der har været et kæmpe regnskyl ved sommerhuset, og solen har skinnet, hvor vi opholder os, siger han og uddyber:

- Under en storm som Bodil (i december 2013, red.) sendte vi informationer ud til grundejerne via mail om, at de skulle tjekke deres sommerhus, og det kunne vi også godt finde på, hvis vi kunne se en helt abnorm afvigelse i vandstanden, siger Steen Bolbroe.

Tæller surfere og toiletbrugere

Også i Ringkøbing Skjern Kommune bruger man de nye digitale sensorer. Her har man opsat persontællere flere steder i kommunen, blandt andet ved Kloster Surfspot i Ringkøbing Fjord.

- Vi kan se, at der er rigtig stor interesse for stedet både fra lokale og fra turister, og da det er et ret nyt sted med meget run på, vil vi gerne vide, hvor mange der bruger det i forhold til toiletter og gangstier, siger fritidskonsulent i kommunen Lene Holm Poulsen.

Producent: Det må ikke blive personovervågning

Normalt rimer teknologi, digitale persontællere og registrering måske ikke på ro og afslapning i naturen, men hos sensorproducenten HedeDanmark er det en problematik, man er meget opmærksom på.

- Vi har bygget alle vores sensorer uden personspecifik registrering og uden video, så vi har udelukkende en indikation af, hvordan folk bevæger sig, siger rådgiver Jannick Hvitfeldt.

Ifølge Thomas Ploug, som er professor i dataetik på Aalborg Universitet, er de nuværende sensortyper da også ganske ufarlige.

- Den type optællinger er jo ikke personspecifikke, så der er tale om en meget mild form for overvågning, som vi har vænnet os til, siger han.

Men begynder man at overvåge de enkelte borgeres færden, skal man være mere på vagt.

- Hvis man overvåger, hvor folk opholder sig i naturen og følger deres rute, kan det blive mere problematisk, siger Thomas Ploug.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk