Naturen skal også kunne opleves i kørestol - og det skal ny hjemmeside hjælpe til med

Naturstyrelsen står bag ny guide til 63 handicapvenlige naturoplevelser.

I dag lancerer Naturstyrelsen en ny hjemmeside, der samler 63 naturoplevelser i hele landet, som er lettilgængelige for blandt andet folk, der sidder i kørestol, bruger rollator eller blot skal have barnevognen med på tur. (Foto: DR // Grafik: Signe Heiredal)

Rettelse: Det har tidligere fremgået, at shelteren på flyvestationen i Værløse har en decideret lift indbygget. Dette er ikke korrekt. Shelteren har indbygget et hejsesystem, men da liftsystemer er forskellige alt efter den enkelte brugeres funktion, skal brugeren selv medbringe sin lift.

Kombinationen af mudder, ujævnt terræn og en kørestol kan være en besværlig kombination, når man som person med handicap vil ud og benytte en af de mange sheltere rundt omkring i sommerlandet.

Siden sidste år har blandt andet Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH) ønsket mere fokus på, at naturen også skal være tilgængelig for mennsker, der har brug for for eksempel hjul, for at bevæge sig rundt.

- Da jeg ledte efter en handicapvenlig shelter, fandt jeg kun en der lå 25-30 kilometer væk. Det havde været rart, hvis informationen, om at der faktisk ligger en lige her (i Roskilde, red.), var dukket op, fortalte Kristian Sørensen, der er næstformand i SUMH og kørestolsbruger, i den forbindelse.

Nu er bønnerne blevet hørt.

I dag lancerer Naturstyrelsen nemlig en ny hjemmeside, der samler 63 naturoplevelser i hele landet, som er lettilgængelige for blandt andet folk, der sidder i kørestol, bruger rollator eller blot skal have barnevognen med på tur.

- For mange der har funktionsnedsættelser, er det sværere at komme ud, hvis det er mudret eller ujævnt, og derfor har man behov for at vide, hvor man kan tage hen, siger Lea Wermelin, miljøminister (S) om lanceringen af den nye hjemmeside.

Shelter udstyret med lift

Et af stederne, der er blevet gjort mere tilgængelig, er shelteren 'Herkules' ved Flyvestation Værløse i Nordsjælland.

Det er udstyret med en med en skinne og øje til lift, så man kan blive løftet ind i shelteren.

Shelteren ved flyvestationen i Værløse har indbygget et system, der gør det muligt for personer i kørestol også at benytte shelteren. (Foto: Naturstyelsen)

Hos SUMH hilser man netop den slags sheltere - og at det er blevet nemmere at finde dem, velkommen.

- Naturen skal være for alle. Også for mennesker med handicap. Hvis man for eksempel sidder i kørestol eller er dårligt gående, så er man nervøs for, om man kan vælte eller falde, så det er vigtigt med forforståelse, siger formand Mads Edelvang-Pejrup.

Hos Naturstyrelsen peger man på, at flere af faciliterne har eksisteret et stykke tid men, at der skulle ekstra fokus på, hvordan man nemt kunne finde dem.

- Naturen er jo vores allesammens, og det har der været et behov for, at vi gjorde ekstra opmærksom på, siger Charlotte Mølgaard fra Naturstyrelsen Hovedstaden.

Samtidig vil styrelsen også arbejde på at gøre flere steder lettere tilgængelige.

- Vi tænker det altid ind, men nogle gange så findes naturen bare nogle steder, hvor der er stejlt og smattet, men de steder, hvor det kan lade sig gøre, vil vi meget gerne tænke det ind.

Det samme påpeger miljøminister Lea Wermelin.

- Vi arbejder hele tiden med at vise, hvor der er tilgængelighed for eksempel ved sheltere, siger Lea Wermelin.

På kortet her kan du se alle 63 steder, som er handicapvenlige naturfaciliteter.

Facebook
Twitter