Naturprojekt får børn ud af boligblokken: "Jeg bliver gladere af at være udenfor"

Når grå beton og hverdagsbekymringer byttes ud med naturoplevelser, betyder det bedre trivsel og integration for mange nydanske familier.

Leila Naderi på 11 år har samlet sten med sin mor Mashouma Naderi på en natursommerlejr i Kalundborg. (Foto: © Jacob Rützou Andersen, (c) DR)

Hos familien Naderi i Roskilde ligger en bunke sten med ansigter malet i mange farver.

Kunstneren bag er 11-årige Leila Naderi, som har taget et stykke af naturen med hjem efter et besøg i skoven med hendes tre søskende og deres forældre.

- Det er sjovt og hyggeligt at være udenfor med dem, for så er vi mere sammen, end når vi bare er hjemme, siger hun.

Leila Naderi og hendes familie er med i projektet "Ud af boligblokken - ind i naturen", som Red Barnet og lokale boligselskaber står bag.

Omkring 150 børn deltager i projektet, som har eksisteret siden 2016, og målet med projektet er klart, siger Eva Skytte, der er projektleder hos Red Barnet.

- Familierne skal have gode oplevelser sammen, som kan være med til at styrke dem i hverdagen, når det hele ser lidt sort ud, siger hun.

En evaluering fra april viser, at det er positivt for både trivsel og integration, når boligblokke og hverdagsbekymringer byttes ud med skov, græs og naturoplevelser.

- Det at være en del af et socialt fællesskab og indgå i netværk har en rigtig stor betydning for både børnenes og forældrenes trivsel, siger Eva Skytte.

Børnene og deres forældre skifter otte til ti gange om året de vante rammer i Nivå, Roskilde eller København ud med snobrød, krabbejagt og bålhygge. Og det er ifølge Eva Skytte med til at give familierne ro.

- De har mange tanker og bekymringer om, hvordan det skal gå i fremtiden, og nogle af de tanker forsvinder, når de er ude, siger hun.

Skaber netværk

Det samme mærker Gitte Møller, der er frivillig, når familierne fra Roskilde rykker ud i Hyrdehøjskoven. Udover naturoplevelserne giver dagene i skoven også familierne et netværk.

- Man er sammen med andre familier fra ens nærområde, som man måske ikke havde kontakt med i forvejen, siger Gitte Møller.

De gode naturoplevelser gavner også de boligområder, de nydanske familier bor i. Det mener Zübeyde Tamer, boligsocial medarbejder i Boligselskabet Sjælland, som er en del af projektet.

- De fælles oplevelser er med til at skabe større tryghed og trivsel i boligområderne. På den måde kan vi arbejde tættere sammen om de andre aktiviteter og indsatser, vi har med helhedsplanen i Roskilde, siger Zübeyde Tamer.

I stuen i Roskilde sidder Leila Naderis mor, Mahsouma Naderi, som sagtens kan mærke, at hendes fire børn på 15, 11, 7 og 2 år nyder at være ude i det grønne.

- De er trætte, når de kommer hjem efter sådan en dag, og det er godt, at de kommer ud i naturen i stedet for at sidde indenfor og se fjernsyn hele dagen, siger hun.

Og den friske luft smitter også af på Mahsouma Naderis humør.

- Når jeg kigger på det grønne, bliver jeg mere glad, mere aktiv og leger mere sammen med mine børn.