Nej til blokfløjte og klarinet: Flere dropper musikskolerne

Det især børn fra familier med lange uddannelser, der får musikundervisning.

En af løsningerne på det faldende elevtal på musikskolerne er mere samarbejde med folkeskolerne, lyder det fra Musikskoletænketanken. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Færre børn og unge prøver kræfter med klarinetten eller svinger trommestikken i et orkester på landet musikskoler.

Siden 2002 er antallet af elever på landets musikskoler faldet med en fjerdedel. Og samtidig når musikskolerne mest børn og unge fra ressourcestærke familier.

Det viser en ny rapport fra Musikskoletænketanken under Kulturministeriet.

Udviklingen ærgrer Nina Ulf Jørgensen, der er generalsekretær i Dansk Musikskolesammenslutning, Damusa, og har siddet med i tænketanken.

- Det er ikke sikkert, at det mest talentfulde barn kommer fra en familie, der har ressourcer til at gå til musikundervisning, som det er i dag, siger hun.

En af tænketankens anbefalinger er at ændre den statslige bevilling til musikskolerne, så de rammer flere, ”f.eks. gennem lavere deltagerbetaling,” hedder det i rapporten.

- Helt rabiat kunne man ønske sig, at der blev sat en grænse for, hvad det må koste i kroner og øre at gå til undervisning på en kommunal musikskole, siger Nina Ulf Jørensen.

Ud i klasselokalerne

Musikskoletænketanken anbefaler også, at musikskolerne begynder at arbejde sammen med folkeskolerne for at nå ud til flere børn.

I Herlev Kommune har de allerede haft sådan et samarbejde i mange år.

Iølge rapporten er Herlev den kommune i landet, hvor flest går på musikskole. Det gør over ti procent af alle børn og unge i kommunen.

- Musikskolelærerne kommer ud på skolerne og er med i musikundervisningen, forklarer Michele Møller Amundsen (S), der er næstformand i kultur- og fritidsudvalget i Herlev Kommune og fortsætter:

- Det gør jo, at der er et større rekrutteringsgrundlag. Og så har vi nogen elever, som ikke troede, at de var så musikalske, men som egentlig bliver det.

Kulturminister Mette Bock (LA) vil nu sætte sig sammen med Folketingets partier og kigge på, hvordan man kan følge op på anbefalingerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk