Nu får Vinge sin station: Skulle have været arkitekttegnet - ender som trinbræt

Stationen i Vinge bliver ikke nær så stor som først planlagt.

Til venstre: Henning Larsen Architects visualisering af Vinge Station. Til højre: Gangbro, trapper og facade på den nye station skal laves svarende til Tølløse station. (© Henning Larsen Arkitekter og Tredje Natur/Holbæk Kommune/DR)

Da Frederikssund Kommune i 2016 præsenterede planen for bydelsprojektet Vinge Centrum, var det med en iøjnefaldende s-togstation tegnet af den verdenskendte arkitekt Henning Larsens tegnestue.

S-togstationen - med dens buede former og med stort fokus på at binde den nye bydel sammen - kom som et led i planerne om at bygge Danmarks største byudviklingsprojekt med 20.000 nye indbyggere.

Siden ramlede planerne, og kommunen stod med manglende indtægter for 163 millioner kroner.

Nu er Banedanmark så kommet med deres oplæg til, hvordan stationen sandsynligvis kommer til at se ud, viser en rapport fra rådgivningsfirmaet Cowi.

Henning Larsens station, som går i et med den omkringliggende natur, er skiftet ud med et beton-trinbræt og to elevatortårne, så skinnerne kan passeres.

Selvom det er langt fra det arkitekttegnede prestigeprojekt, er flere af kommunens politikere bare glade for, at stationen rykker nærmere.

Sådan lyder det fra både Venstre, Socialdemokratiet og SF i Frederiksund Kommunes byråd.

- Jeg ser det som en god mulighed for, at der kommer en station, siger medlem af økonomiudvalget for SF, Ole Frimann Hansen og fortsætter.

- Bare der kommer en station. Det er det vigtigste, siger han.

Samme holdning har den socialdemokratiske gruppeformand, Tina Tving Stauning.

- Det allervigtigste er, at vi nu får en station, sådan så folk kan stå på og af i Vinge, siger hun.

Stationen er blandt andet blevet nedskaleret, efter at det i 2017 kom frem, at Frederikssund Kommune manglede adskillige millioner kroner til byudviklingsprojektet Vinge.

Byudviklingsprojektet med blandt andet den nye station har kostet kommunen knap 350 millioner.

Borgmester: Den oprindelige station kan stadig bygges

Også borgmester John Schmidt Andersen (V) glæder sig over, at stationen endelig ser ud til at komme på plads.

- Det er vigtigt for udviklingen, at vi får den station, og så er den lavet sådan, at hvis kommunen i fremtiden kommer i tanke om at bygge stationen, som den oprindeligt skulle se ud, så kan man arbejde på det, siger han.

Helt så positive er man ikke i Enhedslisten. Her er byrådsmedlem Pelle Andersen-Harild bekymret for, om der er passagergrundlag nok for at bygge en station.

- Jeg vil sige, at den station skal først komme i det øjeblik, der bor nogle mennesker i Vinge. I øjeblikket bor der kun omkring 100 personer i Vinge, og det er lidt luksus at bygge en station til dem, siger han.

Stationen i Vinge betales af staten og forventes færdig til næste år.

Facebook
Twitter