Nu skal toilettet skylle med havvand

Der giver gevinst til både miljø og økonomi, hvis toiletbesøget bliver afsluttet med brusende havvand. Nyt forskningsprojekt tester ideen.

Havvand i toilettet er en god investering, mener pensionsselskab. (Foto: Jakob Andresen © DR)

Det kan vise sig at blive en rigtig god forretning for miljøet og økonomien, hvis man dropper at skylle med rent drikkevand i toiletterne og i stedet bruger vand fra havet.

Derfor er hovedstadens forsyningsselskab HOFOR og pensionskassen PKA gået sammen i et pilotprojekt på Nordhavn i København, hvor de tester havvand i 91 nye lejligheder under opgørelse.

- Vi vil gerne lave gode afkast til vore medlemmers pensioner, men vi vil også gøre en positiv forskel, og derfor går vi ind i investeringer, der er miljørigtige og så lidt ressourceforbrugende som muligt, siger Nikolaj Stampe, der er ejendomschef i PKA.

Dyrere havvand giver alligevel besparelse

Selvom der ligger større omkostninger i at lede havvand til toilettets cisterne fremfor drikkevand, så tror man hos pensionsselskabet PKA alligevel på ideen:

- Vi tror, at folk vil være en del af noget rigtigt, som blandt andet at spare på vores fælles ressourcer, siger Nikolaj Stampe.

Stor ressource ligger i havet

Ifølge HOFOR bliver den salte ressource slet ikke udnyttet godt nok.

- Det er en bæredygtig løsning, hvor vi tager fra vores største ressource, der ikke rigtig bliver brugt - nemlig havet, siger Martin Vester, der er projektleder i HOFOR.

Hver københavner bruger hver dag ca. 100 liter drikkevand til alt fra tøjvask, opvask, bad og toiletbesøg. Erstattes drikkevandet med havvand, vil det kunne reducere forbruget af rent drikkevand med 17 procent pr. person.

Facebook
Twitter