Ny kampagne skudt i gang: Hudallergi påvirker Christina hver dag

Det første, jeg gør, når jeg står op om morgenen, er at tjekke, hvor slemt det er i dag, siger Christina Doris Steiness.

Christina har børneeksem og kan slå ud flere steder på kroppen. Blandt andet i ansigtet.

Når Christina Doris Steiness skal bruge en creme eller gå i butikker, så skal hun altid overveje, hvordan det påvirker hendes hud.

Hun er nemlig en af de mange danskere, der lider af hudallergi, som irriterer huden og kan give eksem.

Tal fra Videnscenter for Allergi viser, at op mod 10 procent af danske kvinder lider af hudallergi. Det er en stigning i forhold til 2011, hvor otte procent havde hudallergi. For mænd er tallene gået fra fire til syv procent.

Astma og Allergi Danmark har derfor igangsat kampagnen "Fragile", der skal sætte fokus på problemet. Som led i kampagnen kan interesserede blandt andet tage på eksemskoler i København, Aalborg og Kolding, hvor man kan lære at gøre noget ved allergien og forebygge den.

Kampagnens mål er, at der skal være mere fokus på, at alle kan få hudallergi.

Christina Doris Steiness har altid været påvirket af hudallergi og lider af børneeksem, som rammer hende i ansigtet, hvor hun kan slå ud.

- Det første, jeg gør, når jeg står op om morgenen, er at tjekke, hvor slemt det er i dag, og hvordan jeg skal komme igennem dagen.

- Det var særligt hårdt i teenageårene og i gymnasiet. Det var en hård tid, når man er ung, siger hun.

Christina kan på en dårlig dag slå ud i ansigt og på halsen. (Foto: © (privatfoto))

Hun kan slå ud af alt fra en butik, der bruger parfume, til at hun er i en stresset periode eller vejret.

Hun opfordrer til, at der bliver brugt mindre kemi i hverdagen.

- Alle de her påvirkninger, vi måske ikke lægger mærke til, er noget, vi skal fokusere på, så der bliver skåret ned på det.

- Hvorfor skal der være parfume i mascara og i hårspray? spørger hun.

Eksemen kan også ramme Christina i armhulen. (Foto: © (privatfoto))

Alle kan udvikle allergi

Med kampagnen vil Astma og Allergi Danmark blandt andet sætte fokus på, at man skal passe på sin hud. Et af budskaberne er for eksempel, at det er en god idé at tage forbehold, når man bruger produkter med parfume, her henviser Astma og Allergi Danmark til, at man kan gå efter produkter med allergimærket Den Blå Krans.

Den seneste stigning i antallet af mennesker med allergi viser, at der er brug for det ekstra fokus, mener Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma og Allergi Danmark.

- Vi kan se, at flere får allergi, så det er vigtigt, at der er en særlig opmærksomhed. Alle kan udvikle allergi, hvis de ikke tænker sig godt om. Alle har sårbar hud, siger hun.

Der er i øjeblikket ventelister, hvis man vil på en eksemskole i København.