Ny rapport kritiserer: Forvaltning ignorerede advarsler om for dyre fortove i årevis

Forvaltningen i København burde have reageret på adskillige advarsler, konkluderer ny rapport.

Roller og og ansvar har ikke været klart nok beskrevet, og det er en af de ting, der skal rettes op på fremadrettet, lyder det fra teknik- og miljøforvaltningen i København. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

I årevis har borgere og boligorganisationer protesteret over København Kommunes fortovsordning, som, de synes, har været for dyr.

Og den kritik burde teknik- og miljøforvaltningen have reageret på, fastslår en rapport, som advokatfirmaet Bech-Bruun står bag.

Rapporten, der foreløbigt har kostet to direktører jobbet, fastslår, at kommunen har opkrævet penge hos grundejerne uden at have tilstrækkelig styr på beregningerne, og at grundejerne har krav på at få penge tilbage.

Foreløbigt lyder det samlede beløb på 17,5 millioner kroner, men det kan vise sig at være langt større.

En af de grundejere, der har forsøgt at komme ud af ordningen, er boligforeningen Aladdin på Christianshavn. Foreningen har hvert år betalt omkring 200.000 kroner til teknik- og miljøforvaltningen for rene fortove.

Formand Jan Andersen føler ikke, at forvaltningen har lyttet, når han har forsøgt at trænge igennem med, at det har været voldsomt dyrt.

- Vi er overhovedet ikke blevet hørt, når vi har rettet henvendelse til København Kommunes teknik og miljøforvaltning, og vi har efterhånden opgivet at kontakte dem, siger han.

Boligselskabernes Landsorganisation i København har i årevis forsøgt at gøre forvaltningen opmærksom på, at fortovsordningen har været meget dyr for grundejerne. Formand Camilla Hegnsborg håber, at rapportens konklusioner gør indtryk på rådhuset.

- Jeg håber, at teknik og miljøforvaltningen drager den lære, at når en af deres bedste samarbejdspartnere kommer og siger, at noget er galt – så lytter man.

Uddrag fra rapporten

Også Christianshavn Lokaludvalg har gennem flere år været i dialog med teknik- og miljøforvaltningen, fordi de synes, fortovsordnigen har været problematisk. Men det er der ikke blevet lyttet til, mener formand Poul Cohrt.

- Der er blevet smilet venligt til os, og så har man talt om noget andet. Når vi har skrevet til dem, har vi fået et pænt brev, der starter med ’Kære lokaludvalg’ og slutter med ’Venlig hilsen', men alt imellem har været det rene luft, siger han.

Rapport pegede på problemer

Udover klagerne fra grundejerne og boligorganisationerne peger Advokatundersøgelsen på, at teknik- og miljøforvaltningen helt tilbage i 2013 blev anbefalet at se på administrationen af fortovsordningen.

Dengang fik forvaltningen lavet en rapport af konsulenthuset Ernest & Young, der anbefalede en bedre tidsregistrering og mere klarhed over beregningerne bag gebyrerne. Det burde forvaltningen have reageret på, siger professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh.

- Der hvor forvaltningen mest klart ikke har reageret på den information, den fik, var da den her rapport i 2013 belyste, at der ikke var tilstrækkelig dokumentation for taksterne, hvilket der skal være, siger han.

Uddrag fra rapporten

Hos teknik- og miljøforvaltningen beklager konstitueret direktør Michel Schilling, at der ikke blev reageret på kritikken i rapporten og de mange klager fra borgere og boligorganisationer.

- Jeg kan kun sige, at det er en fejl, og at det er noget af det, der skal rettes op på. Vi skal selvfølgelig sikre, at klager bliver behandlet grundigt og seriøst, siger han og tilføjer:

En del af forklaringen, på at forvaltningen sad kritikken overhørig, er utilstrækkelig klarhed over, hvem der sad med ansvaret.

- Roller og ansvar har ikke været klart nok beskrevet, og det er en af de ting, vi skal have rettet op på fremadrettet, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk