Ny socialrådgiverordning på friskoler møder glæde

Flere partier i København er glade for, at socialrådgivere nu kan komme ud til friskoler. Men der er uenighed om, hvorvidt skolerne skal tvinges til at takke ja til rådgiverne.

Privat- og friskoler vil måske blive tvunget til at modtage socialrådgivere. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Et flertal i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation støtter, at socialrådgivere nu også kan komme ud på friskoler. Det skriver Politiken.

Det har tidligere kun været folkeskolerne, der har fået socialrådgivere ud for at hjælpe, men nu får fri- og privatskoler også glæde af det.

P4 København har tidligere kunnet fortælle om, at de muslimske friskoler underretter kommunen i langt mindre grad end øvrige folkeskoler i forhold til sager om eksempelvis vold og omsorgssvigt. Derfor kan flere børn risikere ikke at få den hjælp, de har brug for, fordi friskolerne ikke underretter kommunen.

Den problematik har man nu lyttet til i Københavns Kommune, hvor der er blevet afsat 1,8 millioner kroner fra 2018-2021 til, at socialrådgivere nu også kan komme ud på friskolerne.

Integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) er glad for, at man nu har fået muligheden for at gøre noget ved problemet, for det er noget, man har villet gøre noget ved et stykke tid.

- Vi har længe været optaget af den her problemstilling. Jeg har været meget kritisk over for ministerens tilsyn med fri- og privatskoler, for jeg synes ikke, det har været godt nok, siger integrationsborgmesteren til P4 København.

Ordning møder problemer

Hun er glad for, at der nu er blevet åbnet op for, at man nu også kan komme ud til de udsatte friskoler. Og den glæde deles af Socialdemokratiet.

- Her er der en mulighed for at hjælpe nogle af dem, der er ude på friskolerne. Jeg håber, det bliver en succes, siger Susan Hedlund, politisk ordfører for Socialdemokratiet i København.

Men ordningen kan møde problemer. Friskolerne kan nemlig takke nej til socialrådgivere, hvis de ikke ønsker det.

Derfor har Anna Mee Allerslev sendt et brev til Merete Riisager (LA) og Mai Mercado (K), hvor hun beder ministrene om en ændring i friskoleloven, der skal give kommunen lov til at tvinge friskoler til at have en socialrådgivere.

Enhedslisten: Tvang er noget pjat

At tvinge friskolerne til at modtage socialrådgivere møder dog blandet modtagelse, selvom selve ordningen er god. For det er for tidligt at lovgive om tvang, mener Enhedslisten.

- Jeg synes, det er noget pjat, at man vil lovgive om et problem, der ikke er opstået endnu. Lad os se, hvad der sker, lyder det fra Ulrik Kohl (EL), medlem af Borgerrepræsentationen.

Også SF er lunkne ved idéen om, at man vil pålægge friskolerne at modtage socialrådgivere.

- Selvfølgelig ville det bekymre mig, hvis friskolerne afviser at få socialrådgivere ud, men det synes jeg, vi skal tage, hvis problemet opstår, siger Sisse Marie Welling, spidskandidat for SF i København.

Tre muslimske friskoler er sat under skærpet tilsyn af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, og én har helt mistet sit statslige tilskud.

Facebook
Twitter