Ny vejbelægning skal sluge skybrud på Frederiksberg

I et forsøg på at bekæmpe skybrud har Frederiksberg lavet absorberende belægning på en af kommunens mindre veje

Helenevej på Frederiksberg har fået ny belægning, som er bedre til at absorbere kraftig regn end almindelig asfalt. Belægning er et forsøg på at bekæmpe klimaforandringernes negative konsekvenser. (Foto: Screen dump fra Google Maps)

Som et forsøg på at komme nogle af klimaforandringernes negative konsekvenser til livs, har en af Frederiksberg Kommunes små veje fået ny belægning, skriver Politiken.

Belægningen er bedre til at absorbere vand end den almindelige asfalt, og det skal blandt andet forhindre oversvømmelse, vandskadede kældre og ufarbare veje i hovedstadskommunen.

I modsætning til de almindelige asfaltveje, kan den nye belægning absorbere regnvandet med et højere tempe og så at sige lagre det under jorden, i stedet for at det enten bliver liggende eller trænger ind i bygningerne i området.

Skybrudsskader kan undgåes med klimaveje

I første omgang har kommunen udskiftet belægningen på den lille villavej Helenevej. Den absorberende vej skal sikre de omkringliggende områder mod skybrudsskader.

- Området her ved Helenevej blev hårdt ramt under det seneste skydbrud, men hvis alle vores veje havde været af den nye slags, havde vi slet ikke haft problemer, fortæller formand for Teknik og Miljøudvalget i Frederiksberg Jan E. Jørgensen (V).

Vejen er den første af sin art - ikke bare på Frederiksberg, men i hele i Danmark.

Klimaveje er dyre, men de betaler sig

Det er væsentligt dyrere at anlægge de særligt absorberende veje, men investeringen betaler sig, lyder det fra Frederiksberg Kommune:

- Hvis vi ikke gør noget, når der kommer ny regn - og det er der meget, der tyder på, der gør - får vi en del forsikringsskader. Det er en løsning, der sammenlignet med alternativerne faktisk er billig, mener Jan E. Jørgensen.

Den klimatilpassede belægning på den lille villavej har i alt kostet 920.000 kroner at anlægge og er blevet til i samarbejde mellem Frederiksberg Forsyning A/S og de lokale grundejere.