Nye pladskrav presser København inden genåbning: Ikke plads til alle børn i dagtilbud

Medmindre nogle forældre holder deres børn hjemme, må kommunen prioritere, hvem der kan passes.

- Der har været talt om en genåbning, og i virkeligheden viser det sig, at der måske på mange måder er tale om en udvidet nødåbning, lyder kritikken. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Daginstitutioner over hele landet er lige nu i gang med de sidste forberedelser, inden de fra i morgen i mere eller mindre grad åbner for, at forældre igen kan få deres børn passet.

Mens nogle kommuner åbner helt i morgen, og andre tager en gradvis åbning over de næste dage, kan forældre i Københavns Kommune risikere at få besked på, at der ikke er plads til deres børn lige foreløbig.

Regeringens nye retningslinjer dikterer nemlig, at der blandt andet skal være god plads mellem børnene, og at de skal være delt i mindre grupper og opholde sig mere udenfor.

Og i hovedstaden giver det nogle helt naturlige pladsproblemer, som derfor vil have plads til færre børn end normalt, fortæller børne- og ungeborgmester i København Jesper Christensen (S).

- Det er en helt anden hverdag, man kommer tilbage til, og det kræver nogle helt andre kvadratmeterkrav, og derfor åbner vi ikke med 100 procent kapacitet, siger han.

Det betyder helt konkret, at hvis alle københavnske forældre vil sende deres børn i institution, bliver kommunen nødt til at prioritere, hvem der får lov.

Borgmester på børne- og ungeområdet Jesper Christensen (S). (Foto: © Dr)

Forældre skal melde ind, om de har brug for pasning

Kommunen forventer dog, at der med den fortsatte nedlukning af flere dele af samfundet frem til den 10. maj vil være flere forældre, som vælger at holde deres børn hjemme.

Derfor har kommunen bedt forældre om senest i dag at melde ind, om de har brug for pasning eller ej.

- Det er ukendt farvand for os, derfor har vi brug for at være i dialog med forældrene om, hvad det er for et behov, der er. Og så vil vi selvfølgelig gøre, hvad vi kan for at tilpasse det behov, sådan at dem, der skal på arbejde eller eksempelvis passe vigtige funktioner i sundhedsvæsenet, selvfølgelig bliver prioriteret, siger borgmester Jesper Christensen.

Hvorfor er det så vigtigt at holde antallet af smittede på samme tid nede? Få forklaringen her:

Når kommunen har dannet sig et overblik, vil den færdiggøre de præcise kriterier for, hvem der kan få deres børn passet. Det vil dog afhænge af hvor mange pladser, der mangler.

Som udgangspunkt vil prioriteringen dog nok komme til at minde om den fra nødpasningen. Derfor må forældre, der alligevel er hjemsendt fra arbejde, forvente at skulle holde deres børn hjemme, hvis der mangler plads.

- Vores ansatte har knoklet i påsken for at blive klar, og selvom meget er på plads, håber jeg også, at der vil være forståelse for, at der vil blive åbnet langsomt, og i takt med at vi lever op til kravene, siger borgmester Jesper Christensen.

'Talt om genåbning, men ligner udvidet nødpasning'

Udmeldingen fra Københavns Kommune ærgrer formanden for Københavns Forældreorganisation, Julie Kyndesgaard, som påpeger, at både forældre og arbejdsgivere er blevet stillet i udsigt, at børn igen kan blive passet.

- Der har været talt om en genåbning, og i virkeligheden viser det sig, at der måske på mange måder er tale om en udvidet nødåbning. Det har vi fuld forståelse for, men jeg tror, at der mangler en forventningsafstemning med de københavnske forældre, siger hun.

Derfor risikerer forældre at komme i klemme på deres arbejdsplads.

- Hvis der er meldt ud, at der er pasning til ens barn, har arbejdsgiverne måske en forventning om, at man er klar på arbejde igen. Samtidig er pasningen måske ikke til stede eller ikke, som den plejer at være, så vi havde nok ønsket lidt tydeligere kommunikation, siger Julie Kyndesgaard.

Den kritik har børne- og ungeborgmester i København Jesper Christensen dog svært ved at forstå.

- Jeg synes, at vi har været klare om det. Det fremgår både af orienteringen til pressen, men også af krav og instrukser til institutionerne.

- Det er en helt ny situation, og vi ville selvfølgelig gerne kunne kommunikere klarere og hurtigere. Hvis ikke det er kommet tydeligt nok ud, så skal jeg selvfølgelig beklage det, siger han.

Københavns Kommune forventer at åbne 28 skoler og 124 dagtilbud onsdag. Resten af skolerne åbnes torsdag og fredag, mens dagtilbud vil blive åbnet løbende.